Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Realitky přichází o nemovitosti, lidé je raději prodávají online

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceny nemovitostí i stoupající internetová gramotnost začínají výrazně měnit realitní trh. Potvrzuje to i nový kvartální monitoring portálu Bezrealitky.cz. Z něj vyplynulo, že opět stoupl počet lidí, kteří svůj dům nebo byt raději prodají sami online – a to o více než čtvrtinu. Trend potvrdil i průzkum agentury STEM/MARK. Podle něj by výhradně svépomocí nemovitost nově prodalo celých 43 % Čechů, zatímco služby realitek preferuje jen 11 % lidí. 34 % respondentů pak vyhovují oba způsoby. Na přímo bez realitky by se příští rok mohla prodat již každá třetí nemovitost.

Důvody jsou jasné. V první řadě majitele i zájemce je láká rychlost celého procesu – pětinu nemovitostí se za poslední prázdninový kvartál podařilo udat do 14 dnů, 40 % do měsíce. A to přesto, že právě prázdniny jsou nejslabší období celého roku. Déle než tři měsíce čekalo jen nepatrné procento domů a bytů. Vytvořit inzerát nemovitosti je otázkou desítek minut, informace o prodeji se zároveň dostane k největšímu počtu zájemců. Například Bezrealitky.cz jako největší portál pro přímý prodej navštíví půl milionu lidí měsíčně.

Druhou skutečností je snaha ušetřit při nákupu a vyhnout se nepříliš výhodnému proviznímu systému, který nabízí většina realitek. Ceny nemovitostí totiž stále rostou a s nimi i provize. Za tři měsíce stouply o dalších 6 %. Zvyšují se i relativně vůči průměrným mzdám v regionech. Vůbec poprvé musí Češi na nákup nemovitosti z druhé ruky dát víc než 10 celoročních hrubých mezd. I z toho důvodu má problém zaplatit provizi, která v průměru nově atakuje hranici 150 000 korun, podle průzkumu STEM/MARK z tohoto léta 47 % všech respondentů.

Velkou roli hraje také nárůst zkušeností s online prostředím a práce s chytrými telefony.

“84 % lidí nemá problém si nemovitost samo nafotit, 80 % si rádo napíše inzerát. Třem čtvrtinám nevadí komunikovat se zájemci na přímo, 44 % lidí to dokonce vyžaduje. To je velký posun oproti době před pěti – deseti lety,“ zmiňuje Hendrik Meyer, šéf Bezrealitky.cz. „Ti, co hledají bydlení, nyní nejprve kontrolují nabídky samotných majitelů a preferují přímé spojení. A tento trend bude ještě sílit. Vše směřuje k tomu, že příští rok se bez realitky prodá každá třetí nemovitost v Česku.“

Témata:  reality nemovitosti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?