Chystáte se na dovolenou? Jak přelstít zloděje?

V období letních dovolených každoročně stoupá také počet vykradených domů a bytů. Škody se mohou vyšplhat do statisíců, ale spousta majitelů přitom spoléhá na to, že jejich obydlí nezvaná návštěva nehrozí. Kdo nechce nebo nemůže investovat do drahých zabezpečovacích systémů, by měl dodržovat alespoň několik jednoduchých pravidel.

Ilustrační fotografie
reklama

Pozor na klíče pod květináči či rohožkou

Vloupání do bytů a rodinných domů dlouhodobě patří ke šlágrům letních měsíců. A stále se najdou tací, kteří zlodějům jejich práci ještě usnadní tím, že klíč od svého domova nechají „ukrytý“ na nějakém známém místě. Podívat se pod rohožku, květináč či na zárubeň dveří stojí zloděje jen pár vteřin času, ale k cennostem mají v podstatě hned otevřenou cestu. Když už je nutné klíče někde nechávat – například pro případy nouze, jako je únik vody nebo plynu – je proto lepší vybrat si k úschově kupříkladu spolehlivého souseda. Zloděje zamčené dveře sice nezastaví, ale při násilném vstupu do domu je větší šance, že si jejich počínání někdo všimne.

Sociální sítě? Fotkami se raději pochlubte až po dovolené

Kdo není na sociálních sítích, jako by nebyl. Tohle pravidlo by mělo jít v době dovolených stranou, protože na Facebooku nebo Instagramu nejsou přítomni jen přátelé a rodina nadšených dovolenkářů, ale právě i zloději, kteří si jejich prostřednictvím rádi tipují vhodné oběti. „Je třeba si uvědomit, že tím, že se na sociální síti pochlubím plánovaným odjezdem na dovolenou u moře, riskuji, že si o mých plánech udělá vedle kamarádů představu i někdo jiný. Přidávání fotek z pláže pak potenciální zloděje ujistí, že jsem skutečně stovky či tisíce kilometrů od domova a může jít ke mně bez obav krást,“ říká Zbyněk Kočiš, finanční specialista společnosti Poutko.

Drahé zabezpečení alespoň předstírejte

Ne každý si může dovolit pořídit si do bytu či rodinného domu drahý alarm a bezpečnostní kamery. Na trhu se ale dají pořídit různě kvalitní napodobeniny obojího. Falešné bezpečnostní kamery se umí otáčet a blikat jako ty skutečné, podobně jsou za pár korun dostupné i různé imitace pohybových čidel a senzorů. Méně zkušené zloděje může taková lest odradit, ty protřelé alespoň zdrží a zvýší tak šanci na jejich odhalení.

Nezatahujte závěsy, nastavte si spínač světel

Pokud si zloději o plánované dovolené nepřečetli na sociálních sítích, nemusejí se vůbec dozvědět, že majitelé na nějakou dovolenou vůbec odjeli. Jedním z jednoduchých pravidel je předstírat, že v domě a bytě stále někdo je. „Závěsy a žaluzie by v takovém případě měly zůstat odhrnuté. Výborným pomocníkem jsou pak časové spínače, které v předem nastavený čas umějí rozsvítit světla v pokoji nebo třeba pustit televizi. Ideální je nespouštět spotřebiče a světla vždy ve stejný čas, ale dát prostor jisté nepravidelnosti. V době chytrých domácností lze vše řídit i třeba přímo z pláže prostřednictvím smartphonu,“ popisuje Zbyněk Kočiš.

Nenechávejte cennosti na jednom místě

Když už se zloděj do domu či bytu i přes všechna opatření dostane, neměl by mít cestu k cennostem snadnou. Pravidlem je, že před odjezdem na dovolenou není dobré nechávat všechny cenné věci, pokud nejsou v trezoru, na jednom místě. Šperky, klíče od auta, cenné papíry a důležité doklady je vhodné ukrýt na více místech. Ale pozor, například ledničky a mrazáky patří mezi „schovky“, kam se lapkové po cennostech velmi často dívají.

Pojistka pomůže pokrýt případné škody

Žádné zabezpečení ani trik neochrání domácnost před nájezdem zlodějů na sto procent. Je proto kromě všeho dalšího dobré myslet i na zadní vrátka. „Pojištění domácnosti dnes již často i v základní variantě kryje rovněž případy krádeží a loupeží. Vedle pojištění nemovitosti se jedná o jeden ze stěžejních pojistných produktů, který ale lidé často neprávem opomíjejí. Správně nastavená pojistka přitom majiteli může pomoci s náhradou velké části ukradených věcí,“ uzavírá Zbyněk Kočiš.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky