Státní úvěr na bydlení mladým příliš nepomůže, byt za něj nepořídí!

V polovině srpna spustí Státní fond rozvoje bydlení nové půjčky na rekonstrukci, výstavbu a nákup vlastního bydlení. Program pro mladé nabízí zájemcům až 1,2 milionu v případě pořízení bytu a až 2 miliony korun na stavbu či koupi domu. Realitní makléři se však shodují, že podmínky pro získání úvěru neodpovídají aktuální situaci na realitním trhu. Problémy s bydlením mladých tak program nevyřeší.

Ilustrační fotografie
reklama

Úvěrový program na pořízení vlastního bydlení skýtá řadu omezení. Kámen úrazu spatřují makléři v limitech stanovených pro výměru a cenu nemovitosti, které neodpovídají aktuálním podmínkám trhu. “Program je obdobou současných hypoték, ale s řadou omezení. Přináší sice výhodnější úrokovou sazbu než bankovní instituce, ale vzhledem k finančním limitům úvěru za ně lidé prakticky nemohou pořídit nemovitost v krajských městech. Problém s bydlením většiny mladých tak program neřeší,” uvádí Jan Boruta z portálu FÉRmakléři.cz.

“Vzhledem k současným cenám nemovitostí jsou nabízené prostředky nedostatečné pro podstatnou část zájemců hledajících bydlení ve větších městech, zejména pak v Praze," potvrzuje i Lucie Tůmová, realitní makléřka z dumrealit.cz. Limity stanovené v nařízení odpovídají spíše nemovitostem v menších městech a na venkově. Vzhledem k nižším příjmům obyvatel v těchto lokalitách může být však nedostatečná lhůta pro splacení úvěru, kterou nařízení stanovuje na maximálně 20 let.

Státní půjčky mohou pomoci jen velmi malému zlomku lidí z těch, kteří hledají cestu k vlastnímu bydlení. Objem peněz, které vláda do programu připravila, je totiž v porovnání s celkovou potřebou financování nákupu nemovitostí nepatrný. “Pro porovnání: výše hypotečních úvěrů poskytnutých v roce 2017 byla 227 miliard korun. Z tohoto objemu je částka vyčleněná na „Program pro mladé“ pouhých 0,27 procenta. Ani slibovaná miliarda by nebyla tedy víc než půl procenta z peněz, které si lidé na bydlení ročně vypůjčí. Takto nastavené státní půjčky mladým dostupnost bydlení nezlepší. Pokud vláda chce opravdu řešit napjatou nemovitostní situaci svých občanů, pak by mohla přemýšlet raději třeba o zrušení daně z nabytí nemovitosti,” myslí si Daniel Kotula z RE/MAX City. Zájmu o úvěr přitom nahrává i fakt, že od října by mělo dojít k dalšímu zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték.

Poskytovaná výše úvěru

Záměr realizace

Finanční limit úvěru

Modernizace obydlí

Minimálně 30 000 Kč a maximálně 300 000 Kč

Výstavba či koupě rodinného domu

Maximálně 2 000 000 Kč, nejvýše však 80% ceny sjednané, a to včetně ceny pozemku

Koupě bytu

Maximálně 1 200 000 Kč, nejvýše však 80 % ceny sjednané

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky