Lidé se ke konci roku více zadlužují. Na co si dát pozor u vánočních půjček?

Češi si před Vánoci půjčují mnohem častěji než v jiných obdobích. Z hlediska finanční gramotnosti je ovšem zadlužování se kvůli zbytným věcem nerozumné. Nový zákon o spotřebitelském úvěru sice nařizuje přísnější posuzování bonity, ale aktuální průzkum Exekutorské komory ČR ukazuje, že někteří lidé si na Vánoce půjčují opakovaně, a přitom již v minulosti čelili exekuci. Odborníci doporučují důkladně zvážit, zda budete schopni splácet, a vyvarovat se pochybných nabídek, kterými se hemží internet a které před Vánocemi slibují rychlou pomoc.

Ilustrační fotografie
reklama

Z listopadového průzkumu Exekutorské komory ČR vyplývá, že počet lidí, kteří si chtějí vzít půjčku na výdaje spojené s Vánocemi, klesnul z loňských 19 % na 13 %. I když se jedná o příznivý trend, vysoký podíl lidí si na Vánoce půjčuje opakovaně i přesto, že již v minulosti čelili exekuci. Obecně lze říct, že Češi si na Vánoce půjčují rádi. Chuť a snaha zpestřit si Vánoce a dopřát si něco navíc, popřípadě udělat radost sobě či blízkým se podle odborníků projevuje větším zájmem o půjčky než v jiných měsících. „V listopadu a prosinci se zvyšuje poptávka po spotřebitelských úvěrech u všech společností poskytujících úvěry. Pokud si klient vybere poskytovatele, který důkladně prověří jeho bonitu, je riziko neschopnosti splácet minimální,“ uvádí Robin Stránský, marketingový manažer české společnosti Tommy Stachi, jež je poskytovatelem rychlých a bezpečných spotřebitelských úvěrů. „Počet žádostí o nebankovní financování je v období Vánoc v průměru 2–3x vyšší než v průběhu roku. Zvedá se i výše poptávané půjčky, i když zde je nárůst obecně méně dramatický,“ potvrzuje David Bouda, předseda představenstva Asociace poskytovatelů nebankovních úvěrů.

Je zřejmé, že předvánoční půjčky jsou stejně jako půjčky na dovolené nebo na novou elektroniku ve většině případů nadbytečné. „Lidé by si měli průběžně tvořit finanční rezervu pro případ plánovaných i nenadálých výdajů. Když se přece jen chtějí zadlužit, je třeba zvážit, zda splátky nenaruší platbu obvyklých výdajů, jako je nájem nebo energie,“ varuje Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin. Na internetu lze nalézt spousty nedůvěryhodných společností a nabídek, jež slibují rychlou pomoc před Vánocemi. Podle Exekutorské komory ČR některé společnosti a lichváři dokonce poskytují půjčky beze smlouvy. Lidé by se měli rozhodně vyvarovat jakýchkoliv poskytovatelů nebo zprostředkovatelů, kteří nedokázali splnit nové podmínky vyplývající ze zákona o spotřebitelském úvěru. „Dříve mohl půjčky nabízet prakticky kdokoliv. Nový zákon však okruh poskytovatelů a zprostředkovatelů značně omezil. Na webu ČNB by si proto měl každý ověřit v seznamu regulovaných a registrovaných subjektů, zda má co dočinění se subjektem, který již obdržel příslušnou licenci nebo o ni má alespoň zažádáno,“ dodává Miloslav Kufa, finanční ředitel finanční skupiny Ramfin.

Z hlediska finanční gramotnosti mají Češi stále určité rezervy ohledně schopnosti porozumět nabídce úvěru. Podle Davida Boudy je však pozitivní, že vzrůstá počet dotazů na pracovníky zákaznického servisu, kteří klientům poskytují informace o aktuálních produktech. Lidé mnohdy tápou v tom, jak posoudit výhodnost půjčky. Příkladem mohou být akční nabídky půjček odměňující například dobrou platební morálku. Reálné náklady na půjčku se totiž při splnění podmínek pro získání odměn následně snižují, a tak je vhodné kromě RPSN vzít v úvahu i další faktory. „Aktuálně vracíme čtvrtinu až 100 % zaplacených úroků zpět v případě, že klient splácí řádně a včas a půjčku doplatí předčasně do 12. splátky. Na počátku uvedená RPSN však nereflektuje skutečnost, že klient dostane úroky zpět,“ vysvětluje Robin Stránský a doporučuje, aby si spotřebitelé nechali vypočítat reprezentativní příklad přímo k jejich finanční situaci, a to včetně příkladu při využití akční nabídky.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky