Ministerstvo zajistilo prostředky na zvýšení platů zdravotním sestrám

Dva tisíce korun dostanou od července přidáno zdravotní sestry a další nelékařští pracovníci v třísměnném nebo nepřetržitém provozu u lůžka. Navýšení platů těmto pracovníkům se podařilo zajistit zejména díky uspořeným prostředkům v rozpočtových kapitolách ve správě Ministerstva financí, které pro tento účel uvolnilo 600 milionů korun.

Ilustrační fotografie
reklama

„Zajistili jsme prostředky na vyšší platy a nyní už je plně na Ministerstvu zdravotnictví, aby tyto peníze rozdělilo prostřednictvím krajů a vedení nemocnic mezi zdravotnický personál. A to včetně těch zařízení, které spadají pod jiné resorty,“ říká ministr financí Ivan Pilný.

Na růstu tzv. zvláštního příplatku pro zdravotnické pracovníky se ministr financí s ministrem zdravotnictví dohodli již v lednu. Podle původních propočtů si toto opatření mělo vyžádat výdaje ve výši jedné miliardy korun za pololetí, z čehož 400 milionů korun mělo pokrýt Ministerstvo zdravotnictví z nároků ze svých nespotřebovaných výdajů, zbylých 600 milionů korun mělo zajistit Ministerstvo financí. Tuto částku Ministerstvo financí poskytne i přesto, že později Ministerstvo zdravotnictví odhad celkových nákladů na růst platů snížilo na cca 700 milionů korun za pololetí.

Namísto původních 400 milionů korun tedy Ministerstvo zdravotnictví poskytne ze svých zdrojů pouze 100 milionů korun. Díky tomu bude moci zbylých 300 milionů korun použít na uskutečnění jiných svých priorit, například na investice v nemocnicích.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky