Kreditní karta: dobrý sluha, ale zlý pán. Jak správně používat kreditky?

O kreditní kartě se právem říká, že je dobrý sluha, ale zlý pán. Je ideálním řešením, když potřebujete mít peníze rychle po ruce, a umí je poskytnout dokonce i bezúročně. Jak se chovat, aby bylo placení s „kreditkou“ co nejvýhodnější?

Ilustrační fotografie
reklama

Využijte bezúročné období

Největší výhodou kreditních karet je možnost si půjčit bezúročně. Abyste neplatili žádný úrok, je nutné peníze bance vrátit do konce tzv. bezúročného období, které trvá až 50 dnů. „V opačném případě se začne na úvěr účtovat úroková sazba, která je obvykle vyšší než u spotřebitelských úvěrů,“ upozornil Vratislav Kokeš, produktový manažer MONETA Money Bank.

Usnadněte si splácení

Úvěr z kreditní karty většinou můžete splácet inkasem z účtu tak, aby vám automaticky odcházely buď alespoň minimální splátky, nebo ideálně splátky v plné výši. Abyste se vyhnuli sankcím, musíte je zaplatit do data splatnosti úvěru ke kreditní kartě, které máte sjednáno a je uvedeno na výpise.

Na placení, ne vybírání hotovosti

S kreditní kartou můžete bez starostí platit u obchodníků, bankomatům se u většiny bank zkuste naopak vyhnout. Za výběr často zaplatíte relativně vysoké poplatky, vybrané peníze také často nepodléhají bezúročnému období. To znamená, že na ně banka aplikuje úrok už od okamžiku výběru. Avšak i zde existují výjimky – u vybraných kreditních karet máte možnost vybírat hotovost v bankomatech zdarma, a dokonce využít i bezúročné období, což umožňuje například chytrá kreditní karta MoneyCard Smart od MONETA Money Bank.

Využijte partnerský program

Další způsob, jak placení s kreditkou ještě zvýhodnit, je využití partnerských programů. Ty umožňují získat u partnerských obchodníků při platbě danou kreditní kartou slevu z ceny za zboží či službu.

Nechte si vyplatit peníze z nákupu zpět

Některé kreditní karty umí kombinovat slevy za zboží či služby s možností získat část zaplacených peněz z nákupu zpět. „V rámci programu bene+ můžete získat zpět až 30 % z hodnoty nákupu u více než 350 obchodních partnerů. S akčními kupony dosáhnete až na poloviční slevu zboží či služeb a při platbou MoneyCard Smart získáte zpět i dalších 5 % z nákupu u všech obchodníků v ČR v kategorii hobby, sport a cestování, restaurace, kina a divadla nebo elektro. A kategorii můžete jednou za čtvrtletí změnit,“ vysvětluje Vratislav Kokeš a dodává, že maximální výše připsání vrácených peněz na účet je 500 Kč. 

Bezpečné placení ušetří starosti

Při placení kreditní kartou mějte na paměti i bezpečnost. S příchodem bezkontaktních karet už je při placení nemusíte dávat z ruky. Nikomu také nesdělujte číslo karty, její platnost a tzv. CVV kód, pokud se nejedná o zabezpečenou platební bránu. U každé karty si nastavte limity pro platby podle svých potřeb. Limity pro platby na internetu a tzv. MO/TO transakce můžete zvyšovat jen jednorázově. Při nakupování v e-shopech využívejte raději ověřené obchodníky se službou 3D Secure a vždy mějte uložený kontakt na blokační linku pro případ, kdy byste kartu ztratili nebo vám byla odcizena.

Soutěž Plať a vyhraj

Vedle pravidelných odměn za aktivní využívání karet, které banky nabízejí, připravila nyní MONETA Money Bank pro svoje klienty soutěž o vrácení peněz za nákupy zpět a také o tři automobily Kia Sportage.

Do soutěže se snadno zařadí každý klienty banky – stačí s jakoukoli kreditní kartou od MONETA Money Bank zaplatit v kamenném nebo internetovém obchodě. Pokud bude platba 1000. v pořadí ze všech plateb kreditními kartami banky v daném měsíci, klient vyhraje peníze za nákup až do částky 1 000 Kč zpět.

Bude-li platba v daném měsíci 600 000. transakcí, vyhraje potom nový vůz Kia Sportage. Do soutěže o nové auto se dostanou pouze platby nad 500 Kč. Soutěž začala 1. března a končí 31. května. Každý měsíc rozdává banka jeden vůz Kia Sportage a 1 000 000 Kč na výherní platby kreditní kartou. Takže šancí, jak si zlevnit nákupy s kreditkou MONETA Money Bank, budou mít klienti v každém soutěžním měsíci spoustu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky