Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

„Fronty“ na hypotéky. Češi pořizují úvěr na bydlení za historicky nejvýhodnějších podmínek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Průměrná úroková sazba u hypoték v České republice v červnu zůstala na květnové hodnotě 2,05 procenta a stále tak byla na historicky nejnižší hodnotě za dobu svého sledování. V červnu bylo dle údajů Fincentrum Hypoindexu uzavřeno celkem 10 794 hypotečních úvěrů v objemu 19,747 miliardy korun.

„Obrovský zájem o hypotéky se dal očekávat. Většina velkých bank poskytujících hypotéky už oznámila svůj záměr během léta zvýšit úroky, a proto lidé vzali jejich pobočky útokem, aby si ještě stihli zajistit co nejvýhodnější podmínky. I když v nejbližších týdnech už úroky u hypoték začnou růst, nebude se jednat o žádné skokové zvýšení, ale spíš o mírný nárůst maximálně v řádu desetin procenta. Proto i v dalších týdnech a měsících budou hypotéky stále výhodné a budou jedním ze stimulů poptávky po nových bytech,“ říká Evžen Korec, generální ředitel společnosti EKOSPOL, jenž je lídrem bytové výstavby v České republice.

„Kupující mají zájem o nové a kvalitní byty, ohledně své budoucnosti jsou optimisté a nebojí se zadlužit. To je pro nás developery dobrá zpráva, která nás však zároveň zavazuje k přípravě dalších projektů. Letošním hitem EKOSPOLU je bytový projekt EKOCITY Hostivař, ve kterém jsme v prvních dvou etapách pustili do prodeje 434 bytů. Abychom vyšli vstříc obrovskému zájmu kupujících, spustili jsme navíc prodej druhé etapy o půl roku dříve, než jsme plánovali. Jen za první měsíc jsme v EKOCITY Hostivař prodali 180 bytů,“ uzavírá Evžen Korec.

Témata:  CZK banky hypotéky

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy