Neplaťte hotovostí, když nemusíte. Co všechno můžete v létě zaplatit kartou?

Platební kartou nemusíte platit jen v supermarketu. Platby kartou vás zbaví nutnosti mít u sebe kdykoli dostatečně velkou hotovost a stále hledat bankomat. Jsou také rychlé a bezpečné. Máme pro vás několik letních tipů, kde všude nyní můžete platit kartou a třeba i pár korun ušetřit.

Ilustrační fotografie
reklama

Restaurace, kavárny či jídelny – plaťte rychle a bez komplikací

Zatímco placení kartami v supermarketech je už v Česku úplně běžné, v restauracích zatím Češi bezhotovostních plateb využívají méně. Přitom mnoho restaurací běžně platby kartou přijímá a vítá, protože pro ně představují menší administrativní zátěž. Platební karty začínají nahrazovat také známé a oblíbené „stravenky“, tedy poukázky, na něž vám finančně přispívá zaměstnavatel. „Platba kartou je pro návštěvníka i provozovatele restaurace mnohem pohodlnější. Vše totiž probíhá elektronicky a na rozdíl od placení běžnými stravenkami není nutné řešit případné dopočítávání či vracení hotovosti,“ popisuje výhody placení kartou Pavel Kusý, marketingový ředitel společnosti Edenred, která provozuje systém zaměstnaneckých benefitů Ticket Restaurant. „Při bezkontaktní platbě za oběd předplacenou kartou, která nahrazuje stravenky, navíc nemusíte zadávat žádné další údaje, jako je například PIN. Vše proběhne velmi rychle a jednoduše,“ doplnil Kusý.

Koupaliště a aquaparky – omezte hotovost, kterou máte u sebe 

Při pobytu na koupališti často necháváme svoje osobní věci bez dozoru, což různí pobertové nepochybně vědí a využívají. Drobné krádeže se v létě objevují snad na každém větším koupališti, proč tedy poskytovat zlodějům zbytečnou příležitost? Pokud zaplatíte vstupné kartou, můžete svou hotovost omezit opravdu jen na pár desetikorun na občerstvení. Jdete-li na koupaliště, peněženku i telefon nechte doma a platební kartu a pár mincí schovejte na skryté místo v tašce, nebo je noste s sebou v kapsičce plavek. I když kartu v kapse plavek zapomenete, pár koupelí jistě v pořádku přežije. 

Půjčovna kol – poznejte město z jiné perspektivy 

Chystáte se na prázdninový výlet do některého z velkých evropských měst? Zcela jistě zde naleznete stojany s možností půjčení jízdního kola. Například ve Vídni, která aktuálně patří k nejpříjemnějším městům na světě, je možné si půjčit kolo u jednoho z desítek veřejných stojanů a poznat toto město z nevšední cyklistické perspektivy. Pro zapůjčení kola budete potřebovat právě platební kartu, s jejíž pomocí se do systému zaregistrujete a s níž případně zaplatíte poplatek za překročení půjčovní doby, která je jinak zdarma. Podobný systém půjčování kol funguje i v dalších evropských městech, například v Londýně, Paříži, Berlíně či Barceloně.

Jízdenky – drobné nechte v pokladničce

I do České republiky se začínají dostávat prodejní automaty na jízdenky, v nichž je možné platit kartou. Zatímco na větších nádražích je možnost zakoupení jízdenky u automatu s platbou bankovní nebo předplacenou kartou běžná, v případě městské dopravy jde o novinku. Výhody jsou jasné. Nemusíte hledat či případně složitě rozměňovat drobné a nehrozí ani různé poruchy automatu. Možnost rychlé bezkontaktní platby za jízdenku navíc začíná pronikat také přímo do vozů. Zakoupit jízdenku pouhým dotykem karty bude tak brzy možné i rovnou v tramvaji či autobuse. Navíc je možné očekávat, že dopravci ve snaze nalákat cestující na tento způsob placení nabídnou při platbě jízdenky kartou výhodnější cenu.

Bezpečnostní tip na závěr

Mnozí z majitelů karet se oprávněně obávají možných následků při jejich ztrátě či odcizení. Obavy však často nejsou na místě. Pro větší bezpečnost doporučujeme nastavit si co nejlépe denní limity pro různé karetní transakce a pojistit se pro případ odcizení karty. U bezkontaktních plateb, které jsou nejsnáze zneužitelné, je maximální výše jedné transakce bez zadání PIN kódu omezena na 500 Kč. Banky umožňují omezovat počet takových transakcí za sebou a následující platbu jednoduše podmíní zadáním kódu PIN. Navíc v případě ztráty karty banky uvádějí, že podezřelé bezkontaktní transakce nahradí. Číslo na zákaznickou linku vaší banky, na kterém můžete kartu v případě krádeže rychle zablokovat, si pro jistotu uložte do svého mobilního telefonu.

Témata: platební karty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky