Guvernérova ostuda aneb rok po devalvaci

Guvernér ČNB se musel do středečního pořadu ČT 24 dostavit přímo ze svého vinohradu v Litoměřicích. Jak jinak si vysvětlit jeho slovník čtvrté cenové skupiny a ekonomické poučování typu „Ekonomika jde do kytek, jo!“

reklama

K ročnímu výročí měnové reformy musím podotknout následující: 

- Guvernér ČNB dosud nevysvětlil, proč provedl znehodnocení české měny právě v týdnu „obchodu desetiletí“, kdy pan Kellner kupoval O2.
- K rozhodnutí o devalvaci koruny ho časově nic netlačilo a mohl si vybrat kterýkoliv jiný týden.
- Guvernér ČNB dosud neprokázal, kde je oněch slíbených 30 000 nových pracovních míst, a jak se díky znehodnocení koruny zvýšil český export. - Český export je zjednodušeně řečeno závislý na německém exportu a ne na rozhodnutí ČNB.
- Pro udržitelný export, jak jsem již uváděl, je přijatelná hladina koruny okolo 25 Kč za 1 €. 
- Guvernérovi ČNB absolutně chybí pohled do reálného života a nepochopil, že většina firem již teď obchoduje v eurech a korunu potřebuje pouze na výplaty a na nákup místních služeb.  
- Guvernér ČNB sice úspěšně propaguje ekonomickou teorii o hrozbě deflace, kterou prezentoval Paul Krugman. Tato teorie ovšem nikdy nebyla v praktickém životě a v novodobé historii ověřena. Pouze některé západní ekonomiky zažily krátkou deflační historii v roce 2009.
- Jediná země, která opravdu zná deflaci je Japonsko a v Japonsku platí, že nejdelší deflační období v letech 1999-2005 bylo doprovázeno nejrychlejším růstem ekonomiky za poslední dvě dekády.  S určitým zpožděním se v Japonsku dostavil také pokles nezaměstnanosti. A i když - Japonsko s deflací bojuje, tato sama o sobě není důvodem jeho malého ekonomického růstu.
Domnívám se, že malá míra deflace není škodlivá, ceny klesnou na novou hranici a inflace se znovu restartuje.
- Guvernér ČNB tedy na úkor několika firem a jedinců připravil občany ČR, stát a ekonomiku o cca 10% finančních prostředků.
- Guvernér ČNB svými dalšími výroky dále o prázdninách tohoto roku účelově oslabil korunu, kdy jeho negativní výroky spolu s vývojem ukrajinské krize dále oslabily korunu.
- Guvernér ČNB neříkal pravdu, když říkal, že ČNB bude držet kurz koruny v oscilaci kolem 27 Kč za 1 €, přičemž kurz 27,80 Kč odpovídá oscilaci kolem 28 Kč za 1 €.

Závěrem lze konstatovat, že Česká republika má opravdovou smůlu na své guvernéry. Pan Tošovský absolutně nezvládl krizi v roce 1997, kdy obchodníci zaútočili na měny  pevně svázané s dolarem či jinou měnou. ČNB reagovala tenkrát špatně zvýšením úrokových sazeb. Guvernér Tošovský se bláhově domníval, že tato politika pomůže zvýšit kurz koruny, tím nahrál spekulantům a po vyčerpání devizových rezerv došlo k pádu koruny. Zvýšení úrokových sazeb mělo zničující vliv na české podniky, následuje krize důvěry atd.            

V současné době další guvernér dělá úplně opačnou politiku, ale stejně škodlivou.

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky