Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prokleté poplatky: Banky spoléhají na vaši lenost, varuje expertka

Prokleté poplatky: Banky spoléhají na vaši lenost, varuje expertka

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Na vše ohledně bankovních poplatků, konsolidace půjček či spořících účtů jste se ptali Dagmar Prajzlerové, manažerky Partners bankovních služeb.

Banky spoléhají na vaši lenost a nevědomost. Proto vám účtují poplatky, které byste často ani platit nemuseli. Jak ušetřit při jednání s bankami? Sledujte bankovní poplatky a zařiďte si výhodný balíček. Před pěti, šesti lety je měla v nabídce snad každá banka na českém trhu.

Pod jednotnou cenou se skrýval určitý objem služeb, který byl naprosto neflexibilní, nastavený na neexistujícího modelového klienta, a pokud klient chtěl náhodou něco navíc, tak musel hezky cálovat.

Ptali jste se například na nejhloupější bankovní poplatek. "To považuji poplatek za příchozí, odchozí platby a vedení účtu u produktů pro běžné občany," odpověděla expertka na finance.

Dále vás zajímalo, jaký je nejvýhodnější spořící účet na trhu s přihlédnutím na spolehlivost banky? "Podle mého názoru je to účet u banky, kde je zhodnocení okolo 1% p.a., úroky jsou připisovány měsíčně a mohu s penězi libovolně nakládat. Takže tuším AIRbank, EQUA a UniCredit bank. Vklady jsou ze zákona pojištěny. Je potřeba se však připravit, zejména u nových "mladých" bank, na tlak v nabidce další produktů, zejména úvěrových. To sama vidíte např. v reklamách. Pokud úvěr, tak za mě jedině hypotéka na pořízení bydlení nebo účelový úvěr na konsolidaci případných nevýhodných úvěrů z minulosti," dodala Prajzlerová.

Témata:  Bankovní poplatky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.