Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro má nové bankovky v hodnotě 100 a 200

Do oběhu vstupují nové bankovky v hodnotě 100 a 200 eur Fotogalerie +5
Do oběhu vstupují nové bankovky v hodnotě 100 a 200 eur
Foto: ecb.europa.eu

Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 Kč).

Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit a časem budou postupně stahovány z oběhu.

Stejně jako u ostatních nominálních hodnot ze série Europa lze ochranné prvky nových bankovek snadno zkontrolovat hmatem, nastavením proti světlu a nakloněním.

V horní části stříbřitého proužku jsou na hologramu zobrazeny drobné symboly €, které se pohybují kolem čísla a jsou ostřeji viditelné pod přímým světlem. Na stříbřitém proužku je také podobizna mytologické postavy Európy, architektonický motiv a velký symbol €. Nové bankovky obsahují rovněž zdokonalené smaragdově zelené číslo.

EBC již v rámci série Europa uvedla do oběhu bankovky v hodnotě pět, deset, 20 a 50 eur. Bankovky v hodnotě 500 eur se banka rozhodla přestat vydávat kvůli obavám z jejich zneužívání ke kriminálním aktivitám.

Témata:  EUR EU

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Korunovační medaile Marie Terezie

Unikátní korunovační medaile Marie Terezie míří do dražby. Cena aukce se odhaduje na 75 milionů korun

Sběratelé a investoři budou mít možnost získat v aukci korunovační medaile a žetony Marie Terezie. Součástí aukce bude také unikátní zlatá medaile Marie Terezie z roku 1741, jejíž jediný exemplář se dosud na trhu vyskytl. Do aukce půjdou také více než 2000 let staré keltské mince a více než 300 exemplářů vzácných bankovek. Autorem jedné z nich je světoznámý malíř a grafik Alfons Mucha.