Vysoké školy mohou na opravy kolejí a menz dostat 1,5 miliardy

Veřejné vysoké školy mohou získat na modernizaci a rekonstrukce kolejí a menz 1,5 miliardy korun. Dvě dotační výzvy vypsalo ministerstvo školství. Školy mohou o peníze žádat od března, nejméně 40 procent z nákladů si ale musejí zajistit ze svých zdrojů. Ministerstvo školství to dnes uvedlo na svém webu.

CZK
reklama

Jedním z cílů rekonstrukcí je snížit výdaje za energie a provoz budov a zlepšit zázemí těchto zařízení, uvedla náměstkyně ekonomické sekce ministerstva Zuzana Matušková. "Díky obnově a modernizaci chceme, aby studenti koleje a menzy více využívali a zlepšila se kvalita ubytování," doplnila.

V každé ze dvou dotačních výzev je 750 milionů korun. Jedna z nich je určena pro projekty, které mají minimálně podanou žádost o zahájení stavebního řízení, žádat o peníze je možné do konce června. Druhou výzvu mohou využít vysoké školy s platným stavebním povolením pro svůj projekt, podat žádost musejí do konce dubna.

Dotační výzvy jsou součástí programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol, který loni schválila vláda. Na program je od loňska do roku 2027 určeno téměř 12,5 miliardy korun, z toho pro koleje a menzy zhruba 2,5 miliardy. Od roku 2020 bude v programu k dispozici ročně 1,7 miliardy Kč, uvedlo ministerstvo.

Dotace na rekonstrukce kolejí a menz chce využít například Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) i Univerzita Karlova, zjistila už dříve ČTK. Třeba VŠE letos plánuje zateplení jedné z budov koleje Jarov a rekonstrukci vnitřních prostor další z kolejních budov.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky