Poprvé s dětmi na lyže. Kolik zaplatíte?

Na zimní dovolenou se stále častěji vydávají rodiny s dětmi. Ty tvoří dle údajů cestovní agentury Invia zhruba pětinu z celkového počtu osob, které na hory vyrazí. S jakými náklady musejí rodiče začínajících sjezdových lyžařů počítat a co všechno dítě, které se sportem začíná, potřebuje?

Ilustrační fotografie
reklama

Na zimní sezonu se rodiny dle údajů společnosti Mall začínají připravovat v listopadu, kdy roste zájem o lyžařské vybavení zhruba desetinásobně. Zvýšená poptávka pak trvá až do března, nejvíce nákupů Češi uskuteční v povánočních slevách během ledna a února. S předstihem nakupují také lyžařské zájezdy. „Lyžařské dovolené typicky poptávají větší skupiny lidí, na jednu objednávku připadaly například v listopadu průměrně 4 osoby. Největší zájem je o dovolené na týden a ubytování v apartmánech,“ říká Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia, která je jedničkou v online prodeji dovolených na českém trhu.

Skipasy: Malé děti lyžují zdarma, ty starší za několik stovek za den

Nejpopulárnějšími lyžařskými destinacemi Čechů jsou už několik let Itálie a Rakousko. V Itálii vyrážejí cestovatelé nejčastěji do Livigna, cena skipasu pro dítě do 15 let tu v hlavní sezoně stojí 29 euro na den, týdenní karta je pak výhodnější – vyjde na 158 eur. Děti narozené v roce 2011 a později navíc mohou při zakoupení alespoň třídenního dospělého skipasu lyžovat zdarma. Téměř totožné podmínky nabízí i druhé nejvyhledávanější italské lyžařské letovisko Arabba Marmolada.

Mírně levnější jsou oblíbená rodinná střediska v Rakousku. Například v Kaprunu mohou děti od 6 do 15 let lyžovat sedm dní za 142 euro, lyžaři mladší šesti let pak mají v doprovodu dospělého vstup na sjezdovky zdarma. Děti do šesti let mohou brázdit sjezdovky bezplatně i ve Špindlerově Mlýně, starší děti si tady potom v hlavní sezoně zalyžují za 570 až 700 korun za den. Menší tuzemské areály nabízejí levnější jízdné. V Deštném v Orlických horách si dítě do 12 let zalyžuje celý den za 390 korun, dítě nad 12 let za 480 korun. Sedmidenní lyžování pak vyjde na 2 590 korun u starších dětí a na 2 020 korun u těch mladších.

Lyžařská škola je pro začátky ideální, vyjde na 500 Kč za hodinu

Odborníci se shodují na tom, že dítě lze postavit na lyže zhruba od 3 let věku, záleží podle nich na konkrétních schopnostech dítěte i ambicích rodičů. „Aspektů je několik. Jednak samo dítě musí chtít, musí být zralé psychicky, zvládnout odloučení od rodičů, komunikaci s novým člověkem, udržet pozornost a v neposlední řadě také musí mít určitou fyzickou zdatnost,“ upozorňuje Cyril Stráník, vedoucí lyžařské školy v Říčkách. Právě na služby lyžařské školy je podle něj vhodné se obrátit v začátcích lyžování. „Instruktor zná a umí praktikovat metodické postupy, dítě má pak také před cizím člověkem větší respekt. Lyžařské školy navíc disponují spoustou pomůcek, které rodiče nemají,“ dodává. Zájem o služby instruktorů je podle Stráníka rok od roku větší, ceny za lekce se pak liší dle jednotlivých středisek. V případě, že se rozhodnete svěřit své dítko instruktorovi v zahraničí, počítejte s cenou zhruba 40 euro za dvouhodinovou lekci.

Na nákup kompletní výbavy si připravte zhruba sedm tisíc

Začínající lyžař se samozřejmě neobejde bez odpovídajícího vybavení. „Kromě dobrého oblečení potřebuje dítě lyže odpovídající délky, lyžáky, přilbu a brýle, vhodný je i chránič páteře. Dokoupit lze také hůlky, pro malé děti nebo začátečníky ale často nejsou potřeba,“ říká Martina Kudláčková, ředitelka nákupu ve společnosti Sportisimo. Nejdražší položkou v seznamu vybavení jsou podle ní lyže, které stojí do 3 tisíc korun. Kompletní set potřebný k lyžování, včetně chrániče páteře, pak lze pořídit zhruba do 7 tisíc korun. Nové lyže jsou většinou připravené k okamžitému použití, také jejich seřízení dle váhy a výšky dítěte nabízí většina prodejců zdarma při nákupu zařízení. Servis starších lyží pak stačí absolvovat na začátku sezony, vyjde řádově na několik stovek.

Rodiče malých sportovců, kteří si nejsou jistí, zda jejich dítě bude lyžování skutečně bavit, ale nemusejí hned první sezonu investovat do nového vybavení. Většina středisek v dnešní době disponuje půjčovnou, která dítěti poskytne kompletní vybavení na míru na několik hodin i celý den. Náklady za půjčovné se opět liší v závislosti na středisku. Půjčení dětského setu v Deštném v Orlických horách například stojí 200 korun na den, v zahraničních střediscích jsou ceny několikanásobně vyšší. Půjčení dětských lyží s botami v Livignu vyjde rodiče zhruba na 25 euro za den.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky