Babišova vláda bude podporovat blockchain, chce přilákat investice

Česká vláda bude podporovat blockchain. Úřad vlády se připojil k memorandu o spolupráci v používání této technologie. Nedávno spuštěná iniciativa Blockchain Republic pod vedením České fintech asociace a Svazu průmyslu ČR má za cíl pomoci podnikatelům přilákat do země talenty a investice a udělat z České republiky jedno ze světových center blockchainu. Oznámil to dnes tiskový odbor úřadu vlády.

Ilustrační fotografie
reklama

Blockchain je druh decentralizované databáze, uchovávající neustále se rozšiřující počet záznamů, které jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu. Díky tomu zvyšuje důvěryhodnost dat v online prostředí. Globálně úspěšná technologie dnes mění svět financí, obchodu a dopravy a může výrazně přispět k modernizaci ekonomiky i státní správy. Proto je ale třeba odstranit překážky, především upravit zákony a přijmout mezinárodní standardy, uvedl úřad.

Zatímco hodnota bitcoinu a kryptoměn padá, technologie blockchainu, na které virtuální měny stojí, naopak získává na síle. A to nejen ve světě, ale i v Česku. Největší banky, logistické skupiny i technologické start-upy na ní staví nové, decentralizované obchodní modely a služby například pro zjednodušení a zrychlení mezinárodních obchodních transakcí, vypořádání plateb nebo úpis dluhopisů.

"Tématem technologie blockchain se v současnosti aktivně zabývá Evropská komise nebo například OECD. Kromě nezbytné konzultace a koordinace zapojených stran při vytváření pozice ČR je cílem našich aktivit do budoucna také vysvětlení přínosu blockchainu směrem ke státní správě a soukromému sektoru," uvedl ředitel odboru koordinace hospodářských politik EU na úřadu vlády Zbyněk Smetana. První využití blockchainu ve veřejné správě přijdou zřejmě z Bruselu, Evropská komise spolu s členskými státy chystá přeshraniční projekty, například ohledně daní.

V Česku působí silná programátorská komunita se špičkovými dovednostmi v oblasti kryptografie. Právě díky ní má podle úřadu ČR všechny předpoklady stát se jedním ze světových center decentralizovaných technologií.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky