Hypotéky opět podraží! ČNB počtvrté za posledních 10 měsíců zvyšuje sazby

Klíčová dvoutýdenní repo sazba, od které se mimo jiné odvíjejí úrokové sazby úvěrů, vzrostla na 1 %. Rozhodnutí bankovní rady centrální banky se promítne v mírném zvýšení úrokových sazeb. Hypotéky opět podraží.

Ilustrační fotografie
reklama

Bankovní rada České národní banky (ČNB) již čtyřikrát za posledních 10 měsíců zvýšila úrokové sazby, vždy o 0,25 p. b. Poprvé se tak stalo loni v srpnu, kdy se repo sazba zvedla z technické nuly (0,05 %) na 0,25 %. Další růst následoval v listopadu a letos v únoru. Aktuálním navýšením dosáhla repo sazba úrovně 1 %. „Aktuální zvýšení klíčové úrokové sazby není žádným překvapením. Centrální banka se netajila tím, že do konce roku 2018 repo sazbu zřejmě ještě zvýší. Odhady z počátku roku 2018 již hovořily o tom, že není vyloučeno, že se s repo sazbou dostaneme v roce 2018 až na 1,5 %,“ komentuje aktuální rozhodnutí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Dá se předpokládat, že banky stejně jako u předchozích zvýšení repo sazby přistoupí k odpovídajícímu mírnému zvýšení úrokových sazeb. „V současnosti se průměrné sazby u nejobvyklejších variant hypotečních úvěrů pohybují kolem 2,5 % p. a. Očekávám, že banky změnu co nevidět promítnou do svých sazebníků a po letních prázdninách se sazby budou pohybovat někde kolem 2,7 % p. a.,“ odhaduje David Eim.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky