Kdo podléhá návnadám extrémismu? Noví muslimové jsou snadný cíl pro teroristy

Ne ti, kteří jsou k víře vedeni od dětství, ale spíše lidé, kteří k islámu konvertují během dospělosti nejčastěji podléhají návnadám extrémismu, tvrdí britská studie. Kvůli nedostatku zkušeností a znalostí ohledně náboženství činí z "nových" muslimů snadný cíl pro teroristy.

Ilustrační fotografie
reklama

Výzkum vědců z Henry Jackson Society ukázala, že i když mezi dospělými konvertujícími jsou převážně mírumilovní lidé, kteří dodržují zákony, teroristické organizace jako je Islámský stát nejčastěji vyzdvihují cizince, kteří bojují v jejich řadách. Ti podle všeho bývají taky nejbrutálnější a často mají na svědomí teroristické útoky.

"Noví konverti mají málo zkušeností s tím, že islám se dá vykládat i jiným způsobem, častěji tak podléhají radikalizaci i kvůli tomu, že nemají zakořeněné i ty dobré stránky náboženství, na opak podléhají snadno agresivní rétorice," stojí ve studii. Připočteme-li k tomu, že mnoho konvertujících pochází ze špatných sociálních oblastí, kde mají nedostatek financí i spolehlivého rodičovského vzoru, pak se chytají každé zdánlivě pomocné ruky.

Analytici také potvrdili, že mnoho skupin, které pracují na konverzi následovníků na islám, kázaly hlavně fundamentalistické učení Salafíja, zatímco Islámský stát úmyslně přizpůsobil svou propagandu, aby apelovala na ty, kteří nemají žádné nebo velmi malé náboženské znalosti.

Kromě konvertů představují snadnou skupinu také "znovu zrození" muslimové, čímž se myslí lidé, kteří v životě ne vždy následovali islám, ale nyní se rozhodli víru opět praktikovat. Jedná se třeba taky o děti přistěhovalců, které rodiče sice učili islámské cestě, ale kteří později, aby zapadli mezi vrstevníky, na svou víru zapomenou, aby si ji v rané dospělosti opět připomněli.

Jsou to také případy mladých členů gangů a kriminálníků, kteří se nechají zlákat příslibem Islámského státu, že je na čase bojovat a ne jen sedět doma. Často je získají na myšlenku, že islámští bratři jsou místo, kde se budou vyvrženci cítit jako v rodinném kruhu. Zvláštní skupinou představují také ti, kteří k islámu konvertují ve vězení nebo během podmínky. Tito lidé většinou cítí, že je k nim systém nespravedlivý a hledají východisko.

Není proto asi překvapením, že noví rekruti často nechápou podstatu náboženství, neví, jak se správně modlit a nejspíš ani nečetli Korán. Mezi takovými patřil třeba i londýnský útočník Chalíd Masúd, který během březnového útoku na Westminster Bridge najel do davu na mostě vypůjčeným SUV. Útočník pákistánského původu se narodil v Kentu a vyrůstal pod jménem Adrian Russell Ajao, ve vězení však konvertoval k islámu.

Většina konvertů často končí na sebevražedných misích. Podle statistiky mají na starosti 16 procent všech teroristických útoků na území Spojeného království právě noví konverti. V současnosti se každoročně přidá k islámu kolem 5000 Britů, z větší části se přitom jedná o ženy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky