Zloději mají během letních prázdnin pré. Jak jejich pozornost odlákat?

Zloději mají během letních prázdnin pré. Společně s tím, jak se lidé vzdalují na dovolenou, roste i počet vloupání do bytů a domů. Mnohdy také dáváme zlodějům nevědomky sami zelenou ke vstupu do domácnosti, protože upozorňujeme na svou nepřítomnost. Vloupání se však nevyhýbají ani příbytkům seniorů, neboť ti často podceňují správné zabezpečení.

Ilustrační fotografie
reklama

Zloději loni ukradli majetek v hodnotě přes 124 milionů korun

Ačkoliv podle statistik Policie ČR počet vloupání do domů a bytů každoročně klesá, průměrná škoda způsobená krádeží naopak stoupá. Loni se zloději vloupali do 2 800 bytů a odnesli si majetek za 124 milionů korun. K nejčastějším vloupáním do domácností přitom dochází v Praze a Zlínském kraji. Léto navíc zloděje láká ještě více, protože lidé vyrážejí na dovolenou a nechávají opuštěné a nedostatečně zabezpečené domovy. Podle pojišťovny Slavia je nejvíce škod způsobených vloupáním hlášeno právě během letních měsíců. Průměrná škoda se pak pohybuje kolem 55 tisíc korun a představuje ukradený majetek, poničená okna, dveře a další překážky, které zloději musejí překonat.

Naši nepřítomnost prozradí sociální sítě i plná schránka

Jak se ale zloději dozvědí, že jsme na dovolené či trávíme delší dobu mimo domov? Často na svou nepřítomnost v domě či bytě upozorníme nevědomky. Vodítkem pro zloděje mohou být například sociální sítě, kde se chlubíme fotkami od moře. Také schránka plná dopisů a novin svědčí o tom, že ji dlouho nikdo nevybíral. Uzavřená okna, stažené žaluzie a dlouho prázdné parkovací místo jsou rovněž signálem, že nikdo není doma. Pokud tímto způsobem zloděje přilákáte, samotné uzamčené dveře je před vloupáním neodradí. Kvalitní zámek a vhodné zabezpečení jsou však prioritou, kterou nelze podceňovat. Nabízí se i celá řada mechanických a elektronických zabezpečovacích systémů.

Nenechávejte cennosti ležet v dohledu

Myslete i na to, že zloději často nepřicházejí hlavním vchodem, ale vybírají si místa, kde nejsou vidět, jako například balkon či okna sklepů, prádelen, garáží a dalších opomíjených místností. Řádně je proto před dovolenou zajistěte, případně je opatřete bezpečnostní fólií, která brání vysklení. Vhodné je pořídit si též venkovní osvětlení, které reaguje na pohyb nebo se automaticky rozsvítí v určenou dobu. Nenechávejte v dohledu či dosahu ani předměty a vybavení, které zloděje mohou vlákat do interiéru. Pokud například spatří šperky, peníze či drahou elektroniku povalující se na konferenčním stolku, budou mít větší motivaci se do domu vloupat. Hodnotný majetek, cennosti, finance a doklady uschovejte do trezoru. „Obzvláště starší lidé často stale schovávají peníze do hrnečků nebo knížek. To je však velmi rizikové. Cizí osoba může snadno vidět, kam majitel pro peníze jde a tyto informace zneužít. Sdružovat větší hotovost na jednom místě proto nedoporučujeme,“ upozorňuje Miloslav Kufa ze společnosti Senior Safe, jež poskytuje asistenční služby seniorům.

Nechte venku sušák s prádlem, poproste i souseda

Kromě zabezpečovacích systémů existuje rovněž řada drobných, ovšem účinných tipů, jak pozornost zlodějů odlákat. Nemovitost a její okolí by v první řadě neměly působit opuštěně. Nechte proto stát na zahradě sušák s prádlem, pohozené boty před vchodem nebo jiné předměty, které svědčí o tom, že je právě používáte. Osvědčenou klasikou je blikající televizní obrazovka, hrající rádio nebo trvale rozsvícená lampička v obývacím pokoji. Vyplatí se také případné zloděje zmást. Poprosit můžete spolehlivého souseda, aby tu a tam přeparkoval vaše auto na dvorku, pravidelně vybíral schránku a otevíral okna, když je dusné a horké počasí.

Senioři se obávají vloupání nejvíce

Podceňovat zabezpečení domácnosti bychom však neměli ani tehdy, když pobýváme doma. Ačkoliv převažuje počet vloupání během nepřítomnosti majitele nemovitosti, není výjimkou, že zloději vstoupí do domu, zatímco jeho obyvatelé spí nebo tráví čas na zahradě. Občas nastanou dokonce případy, kdy si zloděje domů sami pozveme. Touto rizikovou skupinou jsou především senioři. Studie Institutu pro kriminologii a sociální prevenci z roku 2013 si to vysvětluje tím, že senioři tráví mnoho času doma, nejčastěji osamoceně, a proto u nich vzrůstá představa, že se stanou obětí vloupání a fyzického napadení. „Lidé starší věkové kategorie se vloupáním cítí nejvíce ohroženi. Senioři by proto měli být obezřetní, nepouštět domů neznámé lidi a zabezpečit nemovitost stejně důkladně, jako kdyby odjížděli na dovolenou,“ říká Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky