Chystáte se do Chorvatska? Připravte se na komplikace a řadu změn

Mnozí z nás v tuto chvíli plánují, kam vyrazit na dovolenou. Jednou z nejoblíbenějších zahraničních destinací Čech je bezesporu Chorvatsko. Pokud se tam letos rozhodnete vydat, připravte se na celou řadu změn a také na komplikace.

Chorvatsko, ilustrační fotografie
reklama

Některé země Evropské unie od 7. dubna zpřísňují hraniční kontroly se státy, které nejsou členy schengenského prostoru. Celní kontroly mají zajistit větší bezpečnost, a to především v souvislosti s uprchlickou krizí a terorismem. Čechů se zřejmě nejvíce dotknou kontroly na hranicích Slovinska a Maďarska s Chorvatskem.

„Ministerstvo zahraničních věcí ČR upozorňuje české turisty, kteří budou cestovat do Chorvatska přes Slovinsko nebo Maďarsko, že v důsledku změny Schengenského hraničního kodexu tyto státy s platností od 7. 4. 2017 zavádí na vnější schengenské hranici systematické hraniční kontroly bez výjimek,“ varuje česká diplomacie.


Pokud se tedy chystáte do Chorvatska připravte se na to, že se na hranicích nevyhnete kontrolám. „Na hraničních přechodech budou důsledně kontrolováni  všichni, včetně občanů EU, a to na vstupu i výstupu z EU. Dle dostupných informací nebude přistoupeno ke zjednodušení kontrol ani v době svátků či turistické sezóny,“ upozorňuje ministerstvo. Zároveň ale dodává, že Češi mohou i nadále cestovat na platný cestovní pas nebo občanský průkaz.

Počítejte tedy s tím, že celníci budou stavět každé auto, které přes hranici pojede. Dosud byly kontroly spíše namátkové. Vaše doklady budou porovnávány s schengenským informačním systémem i databází Interpolu. Zvláště v letních měsících se tak zřejmě budou na hraničních přechodech tvořit dlouhé kolony.

Komplikace na hranicích ale nejsou jedinou věcí, se kterou musí turisté počítat. Chorvatsko zvýšilo mýtné na tamních dálnicích. „Chorvatská vláda schválila plošné zvýšení mýtného o  5 % i sezónní přirážku ve výši 10 %. V letní sezóně od 1.7. až do 30.9. zaplatíte na mýtném za úsek dálnice Záhřeb – Split v přepočtu cca 716,- CZK a za úsek Záhřeb – Rijeka cca 277,- CZK,“ informuje české velvyslanectví v Záhřebu.

Ceny rostou také v pohostinství, které bylo přeřazeno do základní sazby DPH ve výši  25% z dosavadní snížené sazby 13 %,  ke kterému došlo po zavedení elektronické evidence tržeb. „Místní podnikatelé v tomto oboru služeb museli od první minuty letošního roku přizpůsobit svoje registrační pokladny na novou vyšší sazbu daně z přidané hodnoty. Zdraží tak jídla i nápoje podávaná v restauracích, kavárnách nebo cukrárnách. Poněkud vyšší ceny jídel a nápojů, jako důsledek zaváděné daňové reformy byly patrné již v průběhu novoročních oslav,“ uvádí velvyslanectví.

Loni do Chorvatska přijelo 731 tisíc Čechů a počet přenocování dosáhl 5,13 milionu. Země očekává, že letošní sezona bude ještě lepší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky