Jak vytvořit spokojený vztah? Důležitá je jedna věc, ukázal průzkum

Mít romantického partnera, který je zároveň vaším nejlepším přítelem zní jako perfektní kombinace. S takovým člověkem totiž můžete získat to nejlepší z obou světů – někoho s kým se můžete smát, sdílet svůj život a mazlit se, píše server Bussines Insider.

Ilustrační fotografie
reklama

Kolik lidí má pocit, že dosáhlo tohoto druh ideálu? A opravdu je dobrý nápad o něco takového usilovat? Právě na to se server rozhodl hledat odpovědi – a na pomoc si přizval vědce z volebního institutu Monmouth University.

Výzkumníci se zaměřili na vzorek 801 dospělých z celých Spojených států. Těm položili otázku: „Považujete vašeho partnera za vašeho nejlepšího přítele, nebo za nejlepšího přítele považujete někoho jiného?“

Mezi dospělými, kteří byli v dané době v romantickém vztahu, drtivá většina z nich (83%) považuje jejich současného partnera za nejlepšího přítele. U těch, kteří jsou v současné době v manželství, bylo toto číslo ještě vyšší. Mezi muži (85%) a ženami (82%) neexistují velké rozdíly, zatímco mladší respondenti svého partnera vnímají o něco méně jako nejlepšího přítele (78%) oproti respondentům starším (86%).
 
Server tato čísla srovnává s podobným výzkumem z roku 1993. Tehdy svého partnera za nejlepšího přítele považovalo pouze 44 procent vysokoškoláků. Toto číslo se tedy za posledních 20 let zdvojnásobilo. Výsledek ale podle serveru může být ovlivněn tím, že starší výzkum probíhal pouze mezi studenty vysokých škol.

„Očekávání moderních vztahů se však v uplynulých letech změnilo. Ve srovnání s předchozími generacemi, jsou dnešní heterosexuální muži a ženy více zvyklí myslet na sebe navzájem jako na přátele na stejné úrovni, a to i mimo romantickou oblasti. Navíc jsou standardy dnešních vztahů vyšší než v minulých desetiletích,“ píše server.

Páry například nyní očekávají, že jejich partner bude podporovat také jejich osobní růst a pomáhat tomu druhému plnit vlastní cíle. Například, váš partner by vám měl pomoci stát se lepším člověkem tím, že vás učí nové věci a že otevře vaše oči novým perspektivám. I když by teoreticky takové požadavky mohly na vztahy klást větší zátěž, podle vědců jsou moderní svazky takové věci schopné zvládnout.

„Aby bylo možné dosáhnout všech těchto cílů vedoucích k sebezdokonalování, můžete očekávat od partnera víc, než se očekávalo v minulých letech - a partner, který je také váš nejlepší přítel, proto může být krok správným směrem,“ vysvětluje Bussines Insider.

Výzkumníci se respondentů také ptali: „Nakolik v ideálním vztahu očekáváte, že vám váš partner pomůže k růstu jako člověka?“ Výsledky hlasování ukázaly, že toto očekávání je obecně vysoké – a vyšší je u těch jedinců, kteří svého partnera označují za nejlepšího přítele.

Jsou nejlepší přátelé a partneři v jedné osobě lepší partneři?

„Chtěli jsme zjistit, jestli jsou tyto románky s nejlepším přítelem opravdu lepší. Kvůli tomu jsme se ptali respondentů: Jak jste spokojeni se svým současným vztahem? Na výběr měli možnosti extrémně, velmi, průměrně, příliš ne, nebo vůbec ne. Pak jsme porovnali ty, kteří uvedli, že jejich partner je jejich nejlepší přítel, s těmi, kteří řekli, že to je někdo jiný,“ vysvětluje server.

Ti, kteří považovali svého partnera za svého nejlepšího kamaráda, jsou skutečně mnohem spokojenější ve svém vztahu než ti, kteří mají jiného nejlepšího přítele. Toto zjištění je v souladu s dalším výzkumem, který ukazuje, že vztahy s větší "přátelskou láskou" – založenou na přátelství, pocitech lásky, pohody a sdílených zájmů - vydrží déle a jsou více uspokojující. Ve skutečnosti tato přátelská láska vyvolává ve vztahu větší spokojenost než "láska vášnivá" - založená na intenzivních pocitech přitažlivosti a zaujetí, vysvětluje server.
 
Jak píše server, i další výzkumy potvrzují, že ti, jejichž milostné vztahy jsou zároveň založeny i na přátelství, jsou více spokojené. Kromě toho se vztahy založené na přátelství méně často rozpadají.

Výzkumníci také oslovili více než 350 párů, které jsou spolu ve šťastném manželství více než 15 let, a chtěli znát tajemství úspěšného vztahu. Odpověď byla jednoduchá: partner musí být zároveň jejich nejlepším přítelem. Druhou nejčastější odpovědí bylo mít rád svého partnera jako člověka. „Tyto závěry demonstrují výhody randění nebo manželství s vaším nejlepším přítelem – a dává to perfektní smysl, když vezmete v úvahu, že přátelé tráví čas společně, sdílejí podobné zájmy, starají se o sebe, vzájemně si důvěřují a cítí mezi sebou trvalé pouto. Není náhoda, že všechny tyto vlastnosti rovněž definují úspěšné intimní vztahy,“ vysvětluje server.

„Až příliš často se zdá, že jedinci jsou příliš tolerantní ke špatnému chování partnera, i když by nikdy nepřijali podobné chování od přítele. Například, pokud je váš přítel zlý, hrubý, neustále naštvaný, nepříjemný, nečestný, hádavý, emočně nestabilní, ignoruje vaše zprávy – chtěli byste přesto být přáteli? Pokud tomu tak není, je správné, abyste podobný princip uplatňovali na vašeho romantického partnera. Udělejte si čas a najděte si romantického partnera, který opravdu bude váš nejlepší přítel,“ radí server.

„Aby bylo jasno, nejde o to, abyste se snažili změnit existující nejlepšího přítele v romantického partnera. Možná nebudete chtít riskovat ohrožení vašeho přátelství. Spíše jde o to poukázat, že je důležité, aby byl romantický partner také jedním z vašich nejlepších přátel,“ dodává Bussines Insider.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky