ČSSD ztrácí dech. O problémech strany promluvil bývalý europoslanec

Sociální demokracie podle různých průzkumů stále zaostává za hnutím ANO, které by v současné době volby vyhrálo. Hlasoval by pro ně asi každý třetí český volič. Ozývají se hlasy, že ČSSD ztrácí dech. Na problém své strany se zaměřil také někdejší europoslanec Libor Rouček.

Bohuslav Sobotka
reklama

Volební preference sociálních demokratů se pohybují podle průzkumů kolem hranice 20 procent. Zhruba se stejným výsledkem v roce 2013 vyhrála stana volby do Poslanecké sněmovny, tehdy druhé hnutí ANO ale za tři roky značně posílilo a odsunulo ČSSD na druhé místo.

„Ptal se mi včera jeden známý, proč jde německá SPD nahoru a naše ČSSD dolů? Důvod je prostý. SPD se obrátila na širokou veřejnost se svými tradičními hodnotami jako jsou solidarita a sociální spravedlnost. Hodnotami, které v mnohdy chladném světě přílišného individualismu a egoismu zahřejí a potěší,“ vysvětluje Rouček, který sociální demokracii zastupoval v Evropském parlamentu.
 
SPD si v tom,to týdnu vybrala kandidáta, který by se měl ve volbách postavit stávající německé kancléřce Angele Merkelové. Průzkumy ukazují, že bývalý šéf Evropského parlamentu Martin Schulz by v přímém souboji šéfku německé vlády a křesťanských demokratů (CDU) porazil o 16 procent.

Čeští sociální demokraté ale rozhodně na úspěchy svých německých kolegů nenavazují. A důvod? „ČSSD se naopak obrátila dovnitř. Ke svým vnitrostranickým intrikám, podrazům a sporům. K chování, které nejen že nezahřeje, ale odpudí. Širokou veřejnost i samotné straníky,“ varuje Rouček.

Témata: čssd | politici | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky