Španělská vláda připravuje reformu. Zavedou v zemi muslimské svátky?

Španělská vláda by mohla označit některé muslimské svátky svátky za veřejné volné dny. Uvedl to jeden z tamních starších diplomatů. Jde o jednu ze změn, která patří do velkého balíku reformy pracovního práva.

Ilustrační fotografie
reklama

Javier Herrera-García Canturri, kariérní diplomat, který v současné době radí španělskému ministerstvu spravedlnosti v otázce vztahů mezi náboženstvími, řekl, že vláda „zvažuje" v rámci balíčku reforem pracovního práva některé změny.

V rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Europa Press, uvedl že by vláda mohla umožnit lidem, aby se vzdali 0,7 procenta svých daňových příjmů a věnovali je náboženským skupinám včetně islámu, judaismu, protestantských církví či buddhismu. V současné době mohou přispět jen katolické církvi. Jedinou další alternativou je pak dát tyto peníze do rozpočtu pro kulturu.

Vzhledem k tomu, že islám a některé další víry nemají v zemi oficiální institucionální strukturu, není jasné, které organizace by tyto finanční prostředky ve výsledku dostaly.

Změna by se mohla dotknou také státních svátků. Ty se v jednotlivých koutech země liší, každá lokalita si je určuje sama a je omezena na maximálně 13 dní ročně, z toho o devíti z nich rozhoduje ústřední vláda. V případě, že by lokální vláda chtěla do systému zahrnout i muslimské nebo třeba židovské svátky, musela by odstranit jiné svátky křesťanské či občanské povahy.

V současné době ve Španělsku existuje šest z celostátních svátků, které lze označit za křesťanské - Vánoce, Tři Králové, Velký pátek a svátek všech svatých. Ostatní jsou sekulární.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky