Přehnali jste to s cukrovím? Dali jste si moc salátu? 5 tipů, jak ulevit bolavému žaludku

Bolí vás žaludek? Přehnali jste to s cukrovím? Dali jste si moc salátu? Je normální, že o Vánocích jíme tak trochu více, než je zdrávo. Pokud ale nenecháte žaludek ani vteřinu odpočívat a jíte tak zvaně v jednom zátahu, zaděláváte si tak nejen na pořádný břicha bol, ale i na pár kil navíc.

Nealko nápoje, ilustrační fotografie
reklama

Samozřejmě že nejlepší je, se nepřejídat. A tak je mnohonásobně lepší si dát méně zdravou večeři a zobnout si pár kousků cukroví, než se ládovat do prasknutí kalhot.

Ale občas je každá rada drahá. Zkrátka o svátcích jde disciplína stranou a může to končit nepříjemnými bolestmi žaludku a střev.

Dejte si čaj

Šálet dobře zvoleného čaje je mnohdy lepší než deset doktorů.Všeobecně ale nezapomínejte na kvalitní pitný režim, který by se měl skládat především z čisté vody a právě bylinných čajů.

Na trávení je nejlepší čaj fenyklový, heřmánkový či například mátový. 

Vlažná voda s citronem

Tento nápoj uklidňuje pobouřený žaludek, urychluje trávení a zlepšuje peristaltiku střev. dejte si doušek před jídlem a poté i na závěř. Jistě víte, že hlad je převlečená žízeň a proto čím více pijete, tím méně jíte a naopak.

Máta

Máta je opravdu vynikající lékařka. Můžete kousat její lístky jen tak, nebo si ji svařit jako čaj či z ní vyrobit sirup. Máta se v létě najde na každé druhé zahrádce, proto si jí příští rok nasušte do zásoby, ať máte na Vánoce zásobu.

Aloe vera

Možná máte právě tuto rostlinku na okně a ani o tom nevíte. Listy aloe skýtají velmi prospěšný gel, který léčí snad všechny neduhy. Od oparu po žaludeční vředy.

Gel můžete nakapat do vody a vypít, nebo jej dát na čajovou lžičku a sníst jen tak. 

Olivový olej

Ten máme doma snad všichni. Když neseženeme mátu, aloe ani bylinný čaj, užívejte právě olej. Smíchejte jej s kapkou citronu a medu. Uvidíte, že úleva přijde téměř okamžitě.

Užívejte jednu čajovou lžičku při obtížích, ne preventivně. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky