Francie přišla s nevídaným plánem. Krásné dívky jako garance bezpečnosti?

Francouzský The Local informuje, že v pařížském metru působí nyní „stevardky“, které vysvětlují cestujícím, kterak se mají chovat v případě neočekávaných událostí a nehod. Stevardky v metru mají přispět ke zvýšení úrovně bezpečnosti. Cestou poskytování informací se snižuje míra rizikovosti při užívání moderní dopravy ve městě.

Ilustrační fotografie
reklama

Pařížská integrovaná doprava" (RATP) najímá herce, kteří se stylizují do role "letušek". Cestujícím vysvětlují, jak se mají chovat v případě neočekávaných událostí či jak jim předcházet. Herci odění do slušivých uniforem promlouvají k cestujícím za užívání podobných gest, kterými stevardky na palubě letadel instruujíc cestující těsně před startem, jak se chovat, pokud pilot oznámí nutnost nouzového přistání a podobně ( 'airline safety demonstration' treatment). To vše nyní přizpůsobeno podmínkám pařížského metra.


Zdroj: YouTube

Klientům podzemky jsou vydávány brožury, rovněž podobné těm, které obdrží pasažéři podnikající cestu letadlem a které v letadle obvykle nalezneme v kapse sedadla před námi. Havas Paris a RATP svorně tvrdí, že se v metru každý den něco stane – hovoříme o 400 případů ročně. K nehodám dochází především pak proto, že cestující nedávají pozor a jsou neopatrní. Jen v roce 2014 bylo evidováno 274 případů pádu do kolejiště.

Mezi nejnebezpečnější aktivity končící pádem mezi nástupiště a soupravu v metru patří situace, kdy dítě jezdí na skútru po platformě metra. Jiné úrazy se staly, když rodiče zkoušeli blokovat dveře vagónu dětským kočárkem, nebo když lidé zkrátka telefonují a nevšímají si, co se kolem děje.

Situace kdy metro chrání a kdy zabíjí

Když se tak člověk dívá na pohyby herců, jejichž výkonů se užívá pro šíření bezpečnostní osvěty, nelze si nevzpomenout na dobu, kdy pražské metro bylo ještě v zárodku a mělo podobně romantický nádech jako nyní metro v Paříži. Vznikly dokonce písničky o metru, které v televizním klipu interpretovali tehdy výborná zpěvačka Valérie Čižmárová a její pěvecká legenda Aleš Ulm. Posuďte sami:


Zdroj: YouTube

Dodáváme, že metro se v minulosti nevyhnulo teroristickým útokům. V roce 2011 došlo k děsivému pumovému útoku v Minsku. Zemřelo 15 lidí, 204 bylo zraněno. Roku 2005 se odehrála série pumových útoků, částečně realizovaných v metru v Londýně.

V roce 1995 zabíjel v tokijském metru zabiják bez z zápachu a barvy – nervový plyn sarin. Jde-li o nehody v metru způsobené lidským faktorem, možná si čtenáři vybaví nehodu v moskevském metru. Tato nehoda se stala v roce 2014. Zavinila ji špatně přehozená výhybka. 24 lidí zemřelo a 241 jich bylo zraněno. Moskevské metro zažilo výbuch bomby v metru v roce 2010 na stanici Ljubljanka a stanici Park kultury. Zemřelo 41 lidí, zraněno bylo 88.

Za druhé světové války to bylo například metro v Londýně, které zachránilo mnoho životů v době, kdy byl Londýn vystaven bombám německých bombardérů.

Témata: Francie | Metro

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky