Současná forma globalizace většině lidí neprospívá. Něco se musí změnit, varuje ekonomka

Nejen v Evropě zažívají boom strany, které lze označit za populistické. V Německu roste vliv Alternativy pro Německo, v rakouských prezidentských volbách kandiduje Norbert Hofer, Britové si za podpory UKIP odhlasovali odchod z Evropské unie. A ve Spojených státech bude v příštích letech vládnout Donald Trump. Vrací se snad Evropa k národním státům?

Ilustrační fotografie
reklama

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové většině lidí současná forma globalizace neprospívá, proto hledají alternativu. To je podle ní vidět právě ve Spojených státech, kde globalizace vznikla, ale vydělávali na ní jen ti nejbohatší. „A Donald Trump vyhrál s heslem: America first. Tedy že ze všeho, co se bude dít, musí mít Američané prospěch," vysvětluje ekonomka pro Český rozhlas Dvojku.

To, co bývá často označováno jako „Americký sen", zřejmě neexistuje – alespoň ne pro velkou část Američanů. V USA je dnes obrovská ekonomická nerovnost. „Nezaměstnanost je sice nízká, ale na trhu práce je stále méně lidí – ostatní jsou mimo. 47 milionů Američanů například odebírá potravinové lístky, protože se nemohou uživit," vysvětluje situaci v zemi Švihlíková.

Nově zvolený prezident už slíbil, že vypoví nevýhodné obchodní dohody, zdvojnásobí ekonomický růst a vrátí do země pracovní místa. „Je to takové reaganovské déjà vu: politika snižování daní pro korporace, deregulace v energetice, soběstačnost. Snaží se otočit kolem času zpět do 80. let, ale obávám se, že svět už je dnes někde jinde," varuje ekonomka.

Švihlíková sice uznává, že se firmy dnes z Číny opět vrací do Spojených států, řada z nich ale přikročila k automatizované výrobě, kde pracovníky nahradily stroje. I proto by podle ní bylo lepší namísto toho, co slibuje Trump, obnovit zanedbanou infrastrukturu, do které se desítky let neinvestovalo.

Budoucí americký prezident již uvedl, že  chce první den ve funkci oznámit, že Spojené státy odstupují od transpacifické obchodní dohody TPP, která je součástí politického odkazu dosluhující hlavy státu Baracka Obamy. Trump ve videovzkazu zveřejněném na serveru YouTube uvedl, že místo smlouvy TPP, kterou považuje za nevýhodnou pro americkou ekonomiku, chce dojednat spravedlivé bilaterální dohody.

Témata: evropa | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky