Vědci vypočítali, že se blíží apokalypsa. Přijde konec světa už příští rok?

Podle odborníků je poměrně vysoce pravděpodobné, že svět skončí už příští rok. Jak píše britský server Express, je konec světa pravděpodobnější třeba než to, že britský fotbalový klub Leicester City vyhraje titul - alespoň podle sázkového kurzu.

Země, ilustrační fotografie
reklama

Existuje šance 1 ku 500, že je na obzoru globální katastrofa, která přinese konec lidstva, říkají statistici. Podle nově zveřejněné zprávy totiž existuje 0,2 procentní pravděpodobnost, že se v příštím roce stane nějaká apokalyptická událost, které bude znamenat totální zkázu.

Matematik Fergus Simpson z univerzity v Barceloně říká, že s tím, jak se lidská populace stále roste, zvyšuje se šance, že bude lidstvo zničeno. Zpráva je založena na teorii o konci světa, která v podstatě říká, že se lidé rodí v náhodném pořadí a že jeden člověk se narodí zhruba v polovině existence lidstva.

Předpokládá se, že se v celé historii narodilo více než 100 miliard lidí. Simpson tvrdí, že podobný počet se narodí před koncem světa. Matematik napsal v článku publikovaném v arXiv: „Naším hlavním závěrem je, že roční riziko globální katastrofy v současné době přesahuje 0,2 procenta."

„Bez ohledu na výše uvedené statistické závěry, že by bylo extrémně naivní dospět k názoru, že roční riziko globální katastrofy je mizivě malé," uvádí Simpson.

„V době, kdy nejméně osm suverénních států drží jaderné zbraně (včetně jednoho, jehož vůdce popracuje členy vlastní rodiny), se přístup strkání hlavy do písku jeví jako nebezpečný a nezodpovědný," varuje vědec.

„Mělo by být naléhavě provedeno šetření vedoucí ke zmírnění různých globálních rizik. Nemusíme být schopni se úplně vyhnout nevyhnutelnému, ale stejně jako u naší osobní střední délky života, je v našich silách tato rizika odložit," tvrdí.

I když existuje šance 1:500, že lidská rasa příští rok skončí, už se staly méně pravděpodobné věci. „I když je poměrně nepravděpodobné, že svět skončí, prožili jsme už méně pravděpodobné věci," dodává Express s odkazem na některé sportovní události.

Připomíná třeba slavný „zázrak na ledě", tedy moment, kdy v roce 1980 hokejový tým USA zvítězil na olympijských hrách nad výběrem Sovětského svazu a získal zlatou medaili. Kurz na výhru Američanů přitom byl 1:1000.

Témata: věda | Země

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky