Chtějí k nim nastěhovat migranty z Calais. Kdo bude uspokojovat jejich sexuální potřeby? Občané se bouří

Pozornost nejen Francie se už několik měsíců upírá do přístavu Calais a jeho okolí, kde v otřesných podmínkách žijí tisíce migrantů toužících dostat se do Velké Británie. Úřady se pokouší nechvalně známou „Džungli“ srovnat se zemí a migranty přestěhovat do jiných částí země. Jenže právě tento bod se setkává v některých obcích s velkým odporem.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Na veřejnost nedávno unikl dokument, který odhalil, že kvůli likvidaci táboru „Džungle" v Calais francouzská vláda plánuje rozptýlit migranty po celé zemi. Asi 50 až 100 migtantů, jednotlivců bez rodin, má přijet také do města Saint-Denis-de-Cabanne. Jak ale upozorňuje server Breitbart, tamní občané myšlenkou rozhodně nadšeni nejsou.

Lidé z Calais mají být nastěhování do tamního hradu, který slouží jako turistické středisko. Obyvatelé obce ležící nedaleko Roanne na Loire byli o těchto plánech informováni prostřednictvím dopisu od starosty Reného Valorgea. V tomto dopise starosta vysvětluje, že mu úřady nedaly na výběr a že mu věc bez jakékoliv konzultace oznámily jako fakt, proti kterému není možné se odvolat.

Ve svém dopise Valorge přiznává, že očekává, že lidé budou z tohoto rozhodnutí nešťastní. Migranti mají být umístěni v městském turistickém hradu, který je posazený na kopci a má bazén a sportovní hřiště.

Asi 500 lidí se proto zúčastnilo setkání a požadovalo vysvětlení od vládních činitelů, organizace Vzájemné pomoci Pierra Valdoa, která se zabývá pomoci migrantům, policie i obecní rady.

Šéf organizace Vzájemná pomoc Pierra Valdoa Walter Monnet všechny ujišťoval, že na místě bude 24 hodin denně přítomna ostraha, a dodal, že o migranty bude pečovat dalších osm zaměstnanců. Zároveň slíbil, že bude zajištěna přítomnost policie a že důstojníci budou provádět pravidelné hlídky v okolí.

Tvrzení zástupce migrační agentury však občany vůbec neklidila, ale spíše ještě vzbudila napětí a odpor a vyvolala další otázky a nespokojenost. „Naše děti se mohou jen tak poflakovat po ulici, nic jim nehrozí? Bojím se loupeží a znásilňování... Kdo bude uspokojovat jejich sexuální potřeby?" ptali se rozzuření občané podle serveru Breitbart. Další poukazovali, že migranti jsou „špinaví". „Je to pěkný zámek, který je určen pro děti. Co tam nahoře budou ti muži dělat?" tázali se.

Tamní politička Národní frontry Sarah Brossetová k tomuto tématu na setkání také pokusila vystoupit, okamžitě ale byla přerušena Valorgem. Starosta to odůvodnil tím, že nechce dávat prostor těm, kteří zastupují politické strany, protože by si z problému mohli udělat své předvolební téma.

Jeden z tamních politiků, Yves Nicolin, také už dříve navrhl, že by Saint-Denis-de-Cabanne mohlo přijmout řadu uprchlíků pod podmínkou, že budou křesťanské nebo jezídové. Vysvětloval to tím, že chce dát přednost pronásledovaným menšinám před ekonomickými migranty. Následně byl aktivisty obviněn z „podněcování k rasové diskriminaci", státního zástupce ale tuto stížnost smetl ze stolu.

Témata: uprchlíci | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky