Maďarsko si s uprchlíky nebere servítky. Chystá další tvrdé opatření

Maďarsko je známo tím, že si s migrační krizí bojuje po svém. Jako první země – navzdory hlasité kritice – vybudovalo ploty, tvrdě bojuje proti kvótám na uprchlíky. A teď sáhlo k dalšímu radikálnímu kroku. Informuje o tom BBC.

Evropa zachraňuje uprchlíky
reklama

Maďarská policie pomocí inzerátů hledá 3 tisíce „hraničních lovců". Ti by měli posílit asi 10 tisíc policistů a vojáků, kteří už v tuto chvíli drží stráž u ostnatého plotu. Země jej vybudovala s úmyslem udržet všechny běžence mimo své území.

Noví rekruti, stejně jako stávající důstojníci, dostanou pistole s ostrou municí, a kromě toho i pepřové spreje, obušky, pouta a ochrannou výstroj. To všechno i přes fakt, že počet migrantů na maďarské jižní hranici se Srbskem stagnuje, denně jich jsou zaznamenány méně než 2 tisíce.

Nové stráže zahájí svou činnost v květnu. Rekruti projdou šestiměsíčním školením, musí být starší 18 let, fyzicky zdatní a musí projít psychologickým testem, vysvětloval policista Zsolt Pozsgai pro Maďarskou státní televizi. Měsíční plat těchto lovců bude bude 150 tisíc forintů (asi 13 tisíc korun) po dobu prvních dvou měsíců, pak 220.300 forintů (asi 19 tisíc korun).

Zpráva přichází ve chvíli, kdy v Maďarsku probíhá masivní reklamní kampaň, kterou zahájila pravicová vláda premiéra Viktora Orbána před referendem, které se uskuteční 2. října. Voliči budou odpovídat na otázku, zda mají námitky proti návrhu Evropské komise o přemístění 160.000 uprchlíků spravedlivěji do všech 28 států Evropské unie.

V rámci systému EU by Maďarsko mělo přijmout 1300 uprchlíků. Program přemístění je určen pro uprchlíky ze Sýrie, Iráku a Eritrei.

V současné době je třiceti migrantům denně povoleno překročit hranice Maďarska – a to jen v oficiálních „tranzitních zónách". Počet těch, kteří táboří na srbské straně hranice hned za plotem a kteří čekají na přístup do tranzitní zón, klesl minulý týden na 346 v Horgosu a 103 v Kelebii. Tato čísla jsou asi o polovinu nižší než před měsícem.

Témata: Maďarsko | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky