Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebeobrana jako předmět ve školách: Zavedeme to i v Česku?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Francouzský politik přednesl netradiční cestu, jak bojovat se strachem, který šíří teroristické útoky napříč Evropou. Podle návrhu by se do škol měla zavést výuka bojových sportů a sebeobrany, díky čemuž by se studenti naučili bezpečnou formou čelit strachu a útokům.

"Měli bychom zavést studium bojových sportů. Všude vládne strach, který vede lidi k tomu, aby se ozbrojili. Ale u bojových umění se člověk naučí sebekázni a jak ubránit sebe sama v klidu," uvedl v rozhovoru pro portál LeFigaro Jean Lassalle.

Společnost je podle něj výrazně ovlivňována strachem, který se šíří společností po každém teroristickém útoku. Pokud se s ním lidé naučí pracovat, bude reakce mnohem klidnější a produktivnější.

Netradiční nápad přednesl Lassalle v reakci na útoky ISIS ve Francii. Je to méně než měsíc od útoku v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde byl zavražděn kněz. Předtím ISIS udeřil v Nice, kde útočník v nákladním voze vjel do lidí oslavujících na promenádě. Usmrtil při tom 86 lidí a více než 300 jich zranil. Krvavým incidentům předcházela série útoků, ke které došlo v listopadu 2015.

Jean Lassalle je francouzský politik, který nedávno opustil svou stranu MoDem, aby mohl v příštím roce kandidovat na prezidenta. Je známý například svou hladovkou, kterou držel na protest proti zavírání pracovních míst. Ta trvala dlouhých 39 dní, francouzský politik ztratil 21 kilogramů a musel být hospitalizován. 

Témata:  školství sport

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy