Změny od srpna: Mění se příspěvek na péči, cena Lítačky i valorizace důchodů

Se začátkem srpna přichází celá řada změn, které se dotknou životů většiny z nás. Přilepší si ti, kteří jsou odkázáni na pomoc jiných. Naopak ve většině případů sáhnou hlouběji do kapsy zájemci o pražskou tramvajenku - Lítačku.

Ilustrační fotografie
reklama

Zvýšení příspěvku na péči

Dobrá zpráva pro všechny postižené, od 1. srpna se příspěvek na péči, který dostávají zdravotně postižení, zvýšil a to hned o 10 %. Dospělí původně dostávali v závislosti na tom, jak jsou odkázáni na pomoc druhých 800, 4 000, 8 000 nebo 12 000 korun, děti pak 3 000, 6 000, 9 000 nebo 12 000. Nově budou mít dospělí nárok na 880, 4 400, 8 800 nebo 13 200 korun. Děti pak na 3 300, 6 600, 9 900 nebo 13 200 korun.

O zvýšení není potřeba nijak žádat, Úřad práce úpravu provede automaticky. Osoba, která se stará o blízkého příbuzného nebo o partnera, který má zdravotní postižení II, III nebo IV stupně, si navíc tuto péči může započítat do nároků na důchod.

Novela zákona navíc umožňuje rychlejší přidělení dávek lidem po těžkém úrazu a také zdvojnásobuje pokuty provozovatelům sociálních služeb bez registrace.

Nový ceník Lítačky

O pražskou tramvajenku Lítačku je nyní možné žádat na dalších třech místech. Vedle sídla magistrátu ve Škodově paláci a prostor Dopravního podniku na Hradčanské, v Roztylech a v ulici Na Bojišti, mohou zájemci o Lítačku žádat také na pokladnách na hlavním, Masarykově a smíchovském nádraží. V průběhu pondělka by měl magistrát také spustit on-line podávání žádostí.

S tím souvisí také úprava ceníku Lítačky. Zatímco doposud byla výměna končící Opencard za Lítačku zdarma, teď za výměnu nebudete platit jen v případě, že o kartu požádáte on-line. Až 200 korun pak zaplatíte, pokud budete žádat o novou kartu nebo o náhradu za ztracenou či poškozenou kartu a budete ji chtít vydat na počkání. Nový ceník Lítačky najdete ZDE.

Valorizace důchodů

S platností od 1. srpna prošel v únoru návrh zákona, který mění pravidla navyšování penzí. Pokud by podle stávajících pravidel rostly penze jen o nepatrnou částku, jako tomu bylo letos, kdy se zvýšily o 40 korun, mohla by je vláda svým rozhodnutím zvýšit až o 1,7 %. Pokud by se tak rozhodla letos, dostali by penzisté místo 40 korun přidány téměř dvě stovky! Růst penzí se doposud odvíjel jen od růstu cenu a od růstu reálných mezd.

Reforma policie

Od 1. srpna dochází ke sloučení dvou elitních útvarů policie - protimafiálnského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a protikorupčního Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Reforma policie spustila doposud nejvážnější vládní krizi, během které proti sobě stáli ministr vnitra Milan Chovanec a špičky hnutí ANO reprezentované ministrem financí Andrejem Babišem a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem.

Kvůli reformě odešel od policie dosavadní šéf ÚOOZ Robert Šlachta a další elitní kriminalisté. K reorganizaci policie měli připomínky také státní zástupci v čele s olomouckým Vrchním státním zástupcem Ivo Ištvánem. Reforma přesto prošla a od 1. srpna vzniká Národní centrála proti organizovanému zločinu, kterou bude řídit Michal Mazánek.

Česká kontrarozvědka bude mít nového šéfa

Novým ředitelem Bezpečnostní informační služby (BIS) se 15. srpna stane Michal Koudelka, který nahradí dosavadního ředitele BIS Jiřího Langa. Dlouholetý ředitel BIS Lang požádal v červnu o uvolnění z funkce.
 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky