Dovolenkáři, pozor. Nebezpečná bakterie v jídle zabila dva lidi

Pečlivá příprava jídla vám v některých případech může zachránit život. Své o tom ví i lidé, kteří jedli míchané saláty ze Středomoří. Na chuť byly sice výborné, 150 osob ale čekalo velmi nepříjemné a v některých případech až smrtící překvapení.

Salát, ilustrační fotografie
reklama

Angličany vyděsila dvě záhadná úmrtí a rychle se šířící nemoc, která postupně skolila 150 lidí. Nikdo dlouho netušil, co se děje. Pak ale odborníci zjistili, co mají všichni nakažení společné. Jedli míchaný salát z dovozu - přesněji ze Středomoří. Právě ten zřejmě obsahoval i nebezpečnou E. coli.

Podle všeho byla na listech rukoly, informuje britský Independent. Přesto případ raději ještě prošetřuje agentura pro zdraví Public Health England (PHE).

Ať je to ale jakkoli, rozhodně odborníci nedoporučují jíst balené míchané saláty. A když už jíte ovoce nebo zeleninu, vždy si ji předem pečlivě umyjte. Stejně tak ruce. "Ruce je třeba umývat i po kontaktu se zvířaty," varují odborníci z PHE.

E. coli může provázet hned několik různých příznaků. Obvykle jsou to ale velké bolesti břicha a krvavé průjmy. V případě nedostatečné hygieny se pak může nákaza přenést i z člověka na člověka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky