Islamistů je u nás moc, nezvládáme to. Přiznává Francie

Útok z Nice, ke kterému došlo v minulém týdnu, opět připomněl problematiku „osamělých vlků", kteří stojí za podstatnou častí útoků na západní cíle v posledních letech. Sever Breitbart v té souvislosti připomíná, že jakousi „teroristickou univerzitu“ absolvuje většina těchto vlků ve francouzských věznicích.

Paříž, Francie
reklama

Francouzské problémy s integrací muslimskou komunitou jsou veřejně dobře známé, mezi francouzskou muslimskou komunitu je vysoká nezaměstnanost, převažuje zde pocit odcizení a rozčilení. A když se k tomu přidá evropský sociální systém, v němž není pro přežití nutné pracovat, vedlo to k tomu, že se muslimská gheta stala semeništěm pro pro všechny druhy zločinu a obchodu s drogami. Mladí lidé oddávající se kriminálnímu chování, bývají dříve nebo později zatčeni a nakonec posláni do vězení, píše server Breitbart.

Pařížský deník Le Figaro připomíná, že přestože muslimové tvoří jen osm procent populace, tvoří asi 60 procent francouzských vězňů z celkového počtu 68 tisíc. Muslimové také tvoří asi 60 procent z 235 tisíc lidí propuštěných z vězení.

Ve vězení jsou mladí muslimové vystaveni radikalizaci

Server Breitbart také odkazuje na zprávu francouzského Národního shromáždění ze 6. července letošního roku, ve které se píše, že „všichni vědí, že vězení je jedna z půd radikalizace". Čas ve vězení totiž dává mladým muslimům možnost, aby byli „vystaveni projevům radikalismu a aby se zapojili do politické nebo konce militantní činnosti".

Jen za posledních 18 měsíců francouzské bezpečností agentury vytipovaly 1524 muslimů, kteří sedí ve vězení a kteří sympatizují s teroristickým hnutím Islámský stát. Francouzská kontrarozvědka podle dostupných materiálů zmařila devět útoků a zatkla 190 bývalých vězňů, kteří byli propuštěni a u kterých bylo známo, že se ve věznicích zradikalizovali.

Situace je težko zvládnutelná, musíme navýšit rozpočet

Zpráva také varuje, že je třeba zvýšit finance vynaložené na ostrahu vězňů, protože současná „vězeňská špionážní služba", která sleduje vývoj radikalizace ve vězení, má jen 114 členů, kteří hlídají 68 tisíc vězňů a 235 tisíc propuštěných, což není dostatečné, aby byla situace zvládnutelná. Lidé, kteří v poslední době ve Francii zaútočili, navíc byli podle zprávy sledováni buď tajnými službami nebo policií.

Francouzské bezpečnostní služby v roce 2015 sledovaly několik propuštěných 'radikálních islamistů', kteří později spáchali strašné útoky – například muže, kteří zmasakrovali policejní stráž a pracovníky redakce Charlie Hebdo. Jeden z útočníků, který zaútočil v pařížském klubu Bataclan byl dokonce vyslýchán policií, ale kvůli nedostatečné koordinaci bezpečnostních služeb nakonec nebyl sledován.

Francie neuplatňuje zákon o vyhošťování zločinců cizího původu

Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který před několika dny zaútočil v Nice nákladním automobilem, sice ve vězení neseděl, přesto nebyl policii neznámý. Šlo o drobného zločince, který bil svou ženu a zapojil se do další kriminální činnosti. Bouhlel byl shledán vinným a odsouzen k šesti měsícům vězení v březnu za agresi za volantem a napadení se zbraní. Ale soud trest přerušil.

Přestože francouzské právo vyžaduje, aby ten, kdo není naturalizovaný francouzský občan a je odsouzen za trestný čin, by měl přijít o povolení k pobytu a být vyhoštěn. Zákon ale není uplatňován.

Témata: Francie | islám

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky