Pokémoni na pietních místech? Mějte úctu k padlým hrdinům

Pokémoni se v posledních dnech chytají úplně všude. A to doslova. Někdy bohužel i na místech, kde to ani v nejmenším není vhodné. Někteří hráči se totiž nezastaví ani před památníkem obětem holocaustu.

hra Pokémon Go
reklama

Jeden z případů se objevil nedávno v Muzeu holocaustu ve Washingtonu. Návštěvníci sice zpovzdálí vypadali, jakoby se zajímali o exponáty, ve skutečnosti se ale snažili ze všech sil pochytat přítomné pokémony ve hře Pokémon Go. Vedení muzea ihned prohlásilo, že bude usilovat o vyloučení jejich prostor ze hry.

A není potřeba chodit až do Washingtonu. I u nás je spousta míst, kde hraní této návykové hry není zkrátka vhodné. Kupříkladu památník v Terezíně nebo v Lidicích, prostory bývalého internačního tábora v Letech u Písku nebo jakékoliv hřbitovy.

Proti hraní populární hry na pietních místech se postavil i ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát: "Spolu s dalšími paměťovými institucemi považujeme hraní hry Pokémon Go na místech spjatých historicky či tematicky s válečným utrpením za krajně nevhodné a necitlivé, rušící pietu památných míst," stojí v oficiálním prohlášení. "Místo utrpení lidí není místem, kde se mají provozovat zábavné hry," dodává Pavlát.

Jak přesně by se dalo technologicky zabránit hraní této celosvětové hry na některých místech, není jasné. Ale stejně jako ve Washingtonu se zvažují podobné kroky i u nás: "Obrátíme se na provozovatele s žádostí, aby neumožnil v prostorách Židovského muzea v Praze tuto hru hrát. Předpokládám, že stejný zájem bude mít i Památník Lidice nebo Památník Terezín a další," popisuje další postup ředitel Židovského muzea v Praze a zároveň prosí návštěvníky, aby na těchto místech hru nehráli.

"Žijeme ve světě, který žije konzumem a zábavou bez ohledu na cokoliv jiného. Já bych chtěl věřit, že alespoň někteří jsou schopni reflektovat, že zábava není vhodná vždy a za každých podmínek," apeluje Pavlát na zdravý rozum hráčů.

Témata: hra Pokémon Go

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky