Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berou vám v kempu na dovolené doklady? Rady, jak se bránit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Chorvatsko je mezi českými turisty stále velmi oblíbenou destinací. Přesto se někteří chorvatští kempaři chovají k návštěvníkům z Česka dost nevybíravě a jsou schopní podmiňovat ubytování odevzdáním cestovního pasu. Jak se proti této praktice bránit?

Redakce TN.cz se začala tématu věnovat poté, co na diváckou linku volala rozhořčená žena. Ta popsala, jak v chorvatském kempu musela na celou dobu pobytu odevzdat pas. Nejspíš jako pojistku, aby odsud neodjela bez placení.

A rozhořčení je v tomto případě rozhodně na místě - kempaři nebo hoteliéři na nic takového nemají právo. "Je běžné, že na recepci na chvíli odevzdáte svůj pas, aby si zaměstnanci kempu nebo hotelu mohli opsat vaše údaje. Ale rozhodně není v pořádku, když vám chtějí doklady zabavit," říká mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

A to ani jako jakousi zástavu, kterou si chtějí pojistit, abyste neujeli bez placení. "Pokud mají v kempu strach, že nebudete platit, mohou si například opsat číslo vaší kreditní karty. To je normální postup," dodává Lagronová.

A jak se tedy bránit, pokud nehodláte doklady odevzdat? Samozřejmě se můžete zkusit domluvit na nějakém alternativním řešení. Anebo se sbalit a odjet někam, kde po vás pasy nebo jiné doklady chtít nebudou.

Můžete se samozřejmě ale i bránit a nenechat sebou v kempu mávat. Jak? "Můžete se obrátit na místní policii nebo na Policii ČR, která je v letních měsících v turisticky nejfrekventovanějších destinacích v Chorvatsku, tedy v Omiši a Šibeniku přítomna. Občané se mohou obrátit rovněž na Velvyslanectví ČR v Záhřebu a na konzulární jednatelství v Rijece a ve Splitu," radí Irena Valentová z ministerstva.

Nejrychlejší je nejspíš komunikovat s místní policií, která stížnost řeší na místě a okamžitě. Pokud se rozhodnete požádat o pomoc české diplomaty pracující v Chorvatsku, ti naopak záležitost řeší přímo s provozovatelem kempu.

"Kolegům z našich zastupitelských úřadů se daří tuto záležitost vyřešit pro naše občany většinou příznivě formou dohody," ujišťuje Valentová.

Ministerstvo zahraničí také tvrdí, že jde naštěstí o velmi ojedinělou praktiku, která se týká jen chorvatských kempařů. V jiných zemích na ni prý nenarazíte.

"Jedná se spíše o výjimečné případy, což dokládá i naše statistika, kdy se v této záležitosti na naše zastupitelské úřady obrací asi 5 českých občanů ročně. Do Chorvatska přitom v hlavní letní sezóně míří přibližně 800 tisíc českých turistů," uzavírá tiskový odbor ministerstva zahraničí.

Témata:  kempy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy