Nejbezpečnější silnice mají Norové, Česko propadlo

Evropská rada pro bezpečnost v dopravě (ETSC) vydala studii, jak bezpečné jsou silnice v jednotlivých evropských státech. V loňském roce na silnicích v evropských státech zemřelo 26 tisíc lidí. Poprvé od roku 2001 počet mrtvých na silnicích stoupl.

Ilustrační fotografie
reklama

ETSC porovnávala 28 států Evropské unie, Srbsko, Norsko, Izrael a Švýcarsko. V jednom z hlavních kritérií, v počtu obětí dopravních nehod v přepočtu na počet obyvatel, se Česká republika umístila až na 25. místě z 32 porovnávaných států. V loňském roce zemřelo na českých silnicích 738 lidí.

Vůbec nejbezpečnější silnice jsou podle ETSC v Norsku. Tam v roce 2015 při dopravních nehodách zemřelo 117 lidí. Což znamená, že na každý milion obyvatel připadá 23 obětí dopravních nehod. To v Česku zemřelo při nehodách v přepočtu na milion obyvatel 70 občanů.

Po Norsku mají nejbezpečnější silnice na Maltě, ve Švédsku a ve Velké Británii. Že mají tyto země bezpečné silnice, dokládá také další ukazatel, který ETSC sledovala. Počet obětí dopravních nehod rada porovnala s tím, kolik kilometrů řidiči v dané zemi najedou. Ve Švédsku připadají na miliardu najetých kilometrů tři mrtví. Ve Velké Británii, v Norsku, v Dánsku, ve Švýcarsku a v Irsku pak na miliardu najetých kilometrů připadají čtyři mrtví. Pro Českou republiku nebyl údaj o ujetých kilometrech k dispozici.

Přehled ZDE

Naopak největší nebezpečí hrozí řidičům na silnicích v Lotyšsku, Rumunsku a v Bulharsku. Tam na milion obyvatel připadá téměř 100 obětí dopravních nehod.

Evropská rada pro bezpečnost v dopravě si klade za cíl snížit počet obětí dopravních nehod do roku 2020 o 29 procent. V rozmezí let 2010 až 2015 se tento cíl ale podařilo naplnit pouze pětici zemí - Norsku, Řecku, Portugalsku, Španělsku a Dánsku.

Úmrtnost při dopravních nehodách
Mapa - Počet úmrtí na milion obyvatel v roce 2015
Graf - Počet úmrtí na milion obyvatel v roce 2015
 
Místo plánovaných 29 % klesla úmrtnost při dopravních nehodách v zemích Evropské unie v průměru jen o 17 %. Přesto ve srovnání s rokem 2010 měly vloni dopravní nehody o 5 280 obětí méně.

Klesající trend se ale vloni poprvé zastavil a naopak, ve srovnání s rokem 2014 obětí dopravních nehod přibylo. ETSC si to vysvětluje úbytkem policejních kontrol. Řidiči se podle ETSC přestali policistů bát a jezdí zase více bezohledně.

"Omezení policejních kontrol přináší dvojí riziko. Podaří se chytnout méně nebezpečných řidičů a míra obav z toho, že vás chytnou, také poklesne. Ačkoliv jsou v evropských zemích tlaky na změny policejních rozpočtů, nedává smysl šetřit na bezpečnosti na silnicích. Každoročně na našich silnicích zemře pořád 26 tisíc lidí a bez další akce se to číslo samo nesníží," varuje výkonný ředitel ETSC Antonio Avenoso.

Témata: auta | silnice, dálnice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky