Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už máte kytičku? Na dnešek připadá Český den proti rakovině

Český den proti rakovině
Český den proti rakovině
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Na středu 11. května připadá tradiční Český den proti rakovině. Nejstarší sbírka na boj se zákeřnou nemocí slaví letos 20. narozeniny. Každoročně se na výzkum rakoviny a pomoc pacientům vyberou miliony korun.

Sbírka, kterou pořádá Liga proti rakovině Praha, má každý rok jiné téma. Tím letošním je "rakovina prsu u žen a u mužů". Tradiční žlutá kytička, kterou budou ve středu 11. května nabízet v ulicích českých měst stovky dobrovolníků, je tak doplněna o růžovou stužku. Minimální prodejní cena je, stejně jako v předešlých letech, 20 korun.

Cílem sbírky je získat prostředky na nádorovou prevenci, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podporu onkologické výuky, výzkumu a vybavení onkologických center. Květiny začali dobrovolníci nabízet v českých městech v roce 1997.

První rok sbírka vynesla 350 tisíc korun. Pak výnosy raketově rostly. V roce 2002 se vybralo rekordních 18 milionů. Pak ale začaly výtěžky sbírky zase klesat, v posledních letech pod 10 milionů korun. Pořádající nadace se tak snaží vyjít lidem vstříc a nabídnout jim další možnosti, jak na boj s rakovinou přispět.

Loňské téma sbírky byly nádory reprodukčních orgánů. Prodej květů měsíčku lékařského vynesl 10 a půl milionu korun. Dalších sedm a půl ale vynesly další dary a dárcovské SMS, které je možné Lize proti rakovině posílat celoročně.

Letos Liga proti rakovině přišla dokonce s vlastní mobilní aplikací pro telefony s operačními systémy Android a iOS. Jejím prostřednictvím můžete sledovat, kolik už Liga proti rakovině vybrala prostřednictvím dárcovských zpráv, či se dozvědět více o českém dni proti rakovině nebo o Lize proti rakovině Praha. A samozřejmě můžete skrze aplikaci také přispět.

V den sbírky budou mít prodejci možnost prostřednictvím aplikace sdílet svojí polohu. Pokud tedy hledáte někoho, od koho si můžete kytičku koupit, v aplikaci zjistíte, kde se zrovna pohybuje.

Témata:  Rakovina

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy