Počet nových onemocnění rakovinou roste. Zvyšuje se ale i podíl vyléčených dětí

Za posledních 30 let se zvýšila možnost přežití u dětí s rakovinou skoro trojnásobně. Přednosta Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně Pavel Šlampa dnes novinářům řekl, že zatímco na přelomu 80. a 90. let přežívalo ani ne 30 procent dětí, v dnešní době se vyléčí kolem 80 procent. Podle něj v republice ročně onemocní zhoubným nádorem asi 450 dětí, kolem 150 až 200 se jich léčí právě v brněnském ústavu.

Ilustrační fotografie
reklama

Šlampa začínal s léčbou dětí s rakovinou v roce 1989, kdy se vyléčilo ani ne 30 procent pacientů. "Ty výsledky nebyly dobré. Dnes je ale lepší diagnostika, na nádory přicházíme dřív a zlepšily se i možnosti léčby," uvedl Šlampa. Léčí se pomocí chemoterapie a takzvaných cytostatik, tedy látek používaných k zastavení růstu nádorových buněk, dále se používají lepší chirurgické postupy i radioterapie. "Dřív se ozařovalo více, protože tolik jiných postupů nebylo. Dnes se ale z těch 200 nových případů léčených v Brně ozařuje asi jen 50, protože jsou jiné metody," řekl Šlampa.

Ozařují se například nádory mozku, pokud nejdou vyoperovat, nebo uzlin. "Záleží hodně na velikosti ozařovaného objemu a na technice. Rostoucí organismus je hodně citlivý na záření," objasnil Šlampa důvod, proč se ozařování používá u dětí pouze v nutných případech.

V dnešní době se vyléčí asi 80 procent dětských pacientů, u zbytku se nádory dál řeší. Zhruba 20 procent z vyléčených se podle Šlampy musí potýkat s nádorem třeba i v dospělosti. "Proto musí být pořád pod kontrolou," poznamenal. Podle něj obecně v celé populaci roste křivka incidence, tedy počtu nových onemocnění, ale snižuje se křivka mortality, tedy úmrtí.

Masarykovým onkologickým ústavem ročně projde kolem 200.000 lidí a hospitalizováno je tam 10.000 pacientů. Má přes 250 lůžek.

Témata: Rakovina | děti | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky