Protikuřácký zákon: Poslanci se 2 hodiny hádali a pak návrh odložili

Poslanecká sněmovna protikuřácký zákon znovu odložila. Měl být bičem na kuřáky, ale politici podali 200 pozměňovacích návrhů, o nichž se pak 2 hodiny hádali. Na pořadu bude znovu v pátek.

Ilustrační fotografie
reklama

V Poslanecké sněmovně začala další bitva o protikuřácký zákon. Poslanci měli nejdříve projednat více než 200 pozměňovacích návrhů a pak o zákonu hlasovat, k tomu ale vůbec nedošlo.

Dvě hodiny se zákonodárci hádali a pak hlasování odložili. Chtějí se k zákonu vrátit v pátek, definitivně hlasovat o něm ale budou možná až na konci května.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zákon, který sám navrhl, hájil s tím, že pomůže všem. Proti je ale kromě členů opozice i část koaliční ČSSD. "Zakážete taky vepřové?" ptal se poslanes Vítězslav Jandák s tím, že tučné maso také neprospívá zdraví.

Určitým vodítkem bude poslancům při dalším schvalování i doporučení Výboru pro zdravotnictví, který při svém posledním jednání například neschválil takzvané kuřárny. Ty měly být stavebně oddělené, zabírat jen čtvrtinu plochy a nesmělo by se v nich podávat jídlo.

Kouřit byste podle Výboru neměli ani v autě, pokud vezete dítě, na nástupištích nebo v ZOO. Kuřáci by si však podle Výboru mohli zapálit na zahrádkách a různých venkovních sezeních. Radost by mohli mít i ti, kteří holdují vodním dýmkám, jejich konzumaci doporučil Výbor v čajovnách povolit.

Ve hře jsou stále i elektronické cigarety, které měly být původně zakázány na stejných místech jako kouření tabákových výrobků. Nakonec by jejich konzumace mohla být jen omezena - např. v MHD, zdravotnických zařízeních, školách nebo kulturních akcích.

Zákon no ochraně zdraví se ale netýká jen tabákových výrobků. Poslanci jím chtějí omezit třeba i konzumaci alkoholu na různých venkovních akcích nebo plesech. Školy by podle něj také mohly testovat děti na alkohol a drogy i bez souhlasu rodičů.
 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky