Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné služby už znají další cíl teroristického útoku IS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: YouTube

Islámský stát chystá další útoky. Podle serveru Sky News, který získal exkluzivní informace přímo od bojovníků IS, se další útok zaměří na jednu konkrétní skupinu – židovské děti.

Teroristé ze skupiny IS mají rozpracované plány útoků na židovské děti v Turecku, konkrétně prý mají v plánu zaměřit se na školky, školy a střediska pro mládež.

Informace o tom, co zpravodajští úředníci označují jako „hrozící" útok stanici potvrdilo šest operativců z takzvaného „chalífátu", kteří byli zatčeni minulý týden v městě Gaziantep.

Nejpravděpodobnějším cílem útoku je istanbulská synagoga v Beyoglu, ke které patří také komunitní centrum a škola.

„S ohledem na tyto okolnosti byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření, která jdou nad rámec už tak vysoké úrovně pohotovosti, ve které se turecké policie nachází. Stejně tak je v bdělosti i židovská komunita," uvedl zdroj stanice Sky News.

Podle zdroje také v Turecku každý den probíhají utajené protiteroristické zásahy a jsou přijímána stále nová opatření. „Je to víc než jen věrohodná hrozba. Jedná se o aktivní děj," dodal zdroj.

Série výhrůžek a specifické cílení na židovské děti přichází v době, kdy při sebevražedném útoku v Istanbulu 19. března zemřelo pět lidí, z toho čtyři Izraelci, dalších 35 lidí pak zemřelo o několik dní později v Bruselu.

Stanice také odkazuje na tajnou zprávu rozvědky, podle které po těchto dvou útocích IS „pokračuje v odhodlaném úsilí páchat další útoky v Turecku i jinde". „Nevíme, na kdy je útok naplánován, může to být v příštích 24 hodinách nebo v několika příštích dnech," dodal zdroj Sky News.

Témata:  Islámský stát

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy