Nepoužívejte sprej Bioparox, varuje SÚKL. Je rizikový

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) nedoporučuje používat léčivý přípravek Bioparox. Obsahuje totiž antibiotikum fusafungin, u kterého podle odborníků převažují rizika nad léčebnými účinky.

Ilustrační fotografie
reklama

Bioparox je jediným volně prodejným lékem, které obsahuje antibiotikum. Lidé ho běžně používají k léčení infekcí horních cest dýchacích nebo při léčbě angíny. Podle Evropské agentury pro léčivé přípravky obsahuje nebezpečné antibiotikum fusafungin, které může vyvolat závažné alergické reakce.

"Rizika přípravku Bioparox jsou však malá, proto pacienti, kteří se právě začali tímto přípravkem léčit, nejsou zvýšeně ohroženi," napsal SÚKL na svých webových stránkách. Zároveň ale doporučuje, aby lidé tento přípravek dále nepoužívali a aby ho lékárníci nevydávali.

Výbor Evropské agentury pro léčivé přípravky dospěl k závěru, že rizika přípravků s obsahem fusafunginu, jakkoli jsou nízká, v souhrnu převažují účinnost těchto přípravků. Proto výbor doporučil zrušení jejich registrace. Toto rozhodnutí musí ještě potvrdit Evropská komise.

Foto ZDE.

Fusafungin je antibakteriální léčivá látka s protizánětlivým účinkem používaná ve formě aerosolu pro nosní nebo orální podání ve spreji. Dosud se používal k místní léčbě zánětů sliznice hltanu a dýchacích cest jako je rýma, zánět vedlejších nosních dutin, angína, zánět hltanu, zánět hrtanu.

V roce 2015 SÚKL schválil nové užívání Bioparoxu. Nesměl být podáván dětem do 12 let a pacientům s alergickými potížemi a bronchospasmem, neboli stažením a zúžením průdušek.

Témata: léky | lékárny | lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky