Nový silniční zákon: Reflexní prvky, nové pokuty. Co se změnilo?

Policie například může za vážné technické závady odebírat na místě malý technický průkaz. Pozor na to.

Ilustrační fotografie
reklama

V platnost vstoupila novela tzv. silničního zákona č. 361/200 Sb., ve které se zavádějí některé novinky. Ty dopadnou nejen na řidiče, ale například také na chodce a cyklisty. Zeptali jsme se proto odborníka, aby nám některé z těchto nových paragrafů přiblížil.

Hodně se mluví o povinnosti chodců nosit mimo obec, pokud se pohybují po neosvětlené silnici za snížené viditelnosti, oblečení s reflexními prvky. "Důležitá je formulace -za snížené viditelnosti-, takže se to nevztahuje jen na noc, ale třeba na mlhu nebo silný déšť,“ upozorňuje Pavel Foltýn z Auto ESA.

Paradoxní je, že chodec, který má sice například za opaskem cyklistické nebo jakékoli jiné světlo, ale nemá reflexní prvek na oblečení, se vlastně podle zákona dopouští přestupku. Otázka je, jak budou policisté v tomto případě důslední. Některé změny se týkají i cyklistů, kteří nyní nesmějí vpravo objíždět stojící vozidlo dávající znamení o změně směru jízdy vpravo.

Další novinkou je povinnost řidiče očistit vozidlo od nečistot, například sněhu nebo bláta, pokud mu to zabraňuje ve výhledu z vozidla všemi směry. V praxi taková situace nastane nejčastěji u auta zapadaného sněhem, ale může k ní dojít například za silného sněžení při jízdě, kdy se okna znečistí. Řidič je v takovém případě podle zákona povinen skla vozidla očistit, aby měl na všechny strany dobrý výhled.

"Policie opět získala pravomoc zabavovat na místě osvědčení o registraci vozidla, tzv. malý technický průkaz,“ připomíná Foltýn. Policie se odvolává na to, že chce zabránit další jízdě vozidlem, které nějakou vážnou technickou závadou ohrožuje bezpečnost silničního provozu.

Na místě je spekulace, zda nebudou příslušníci policie tento institut zneužívat za cílem vybrat více peněz na pokutách. Například pokud řidič nesouhlasí s přestupkem a odmítne ho řešit blokově, nabízí se možnost, že by policisté mohli pohrozit zabavením technického průkazu, takže ať řidič raději zaplatí. Dále se dá spekulovat o tom, jak dokáže policista s naprostou jistotou poznat, co je a není nebezpečná závada.

Posílena byla opět pravomoc policie vybírat kauce v případě, že nabyde podezření, že se bude řidič vyhýbat správnímu řízení. Ono to má platit především pro cizince, kteří se dopustí přestupku a nemají trvalý pobyt na území České republiky. Nicméně některé případy, kdy policisté při kontrolách zneužívali institut kauce vůči řidičům, kteří odmítli řešit přestupek blokově, musel řešit i Nejvyšší správní soud. A dotčeným řidičům dal za pravdu.

Nyní mohou policisté nicméně zabavit technický průkaz a vozidlo, pokud řidič nechce uhradit kauci nebo nemá peníze na její zaplacení. "Pokud má řidič trvalý pobyt v České republice, ani se správnímu řízení vyhýbat nemůže,“ připomíná Pavel Foltýn z Auto ESA. V takovém případě by policisté neměli na kauci trvat.

Řidičům se dá nicméně doporučit, aby zbytečně nedávali policistům "munici“ a postupovali s nimi při silniční kontrole v součinnosti. Zabavení technického průkazu je věc nepříjemná a následné běhání po úřadech časově náročné.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky