Evropa je ve válce. Za migrační pohromu jsme zodpovědní my. Promluvil ostře Klaus ve Vídni

Bývalý český prezident Václav Klaus vystoupil s projevem ve Vídni na kongresu Vienna Com.Sult Congress. Svůj projev teď zveřejnil na svých stránkách, zkrácenou verzi publikoval také deník Právo. Klaus mimo jiné varoval, jak napsala Martina Učňová ze serveru EuroZprávy.cz, že v Evropě probíhá válka.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

„V Evropě probíhá válka, dalo by se – v německém kontextu – říci, že se jedná o nový 'Kulturkampf'. Tentokráte je to válka evropských politických intelektuálních a mediálních elit s většinou obyvatel Evropy o evropskou budoucnost, o zachování evropské kultury, civilizace, životního stylu a konec konců i náboženství," vysvětloval zostra Klaus.

Karty už jsou podle něj rozdány, na obou stranách barikády podle něj stojí stále ti stejní lidé. „Na jedné straně jsou to lidé politicky korektní, pokrokoví, velkorysí, nesobečtí, v kontextu celé Evropy uvažující a do dálky se dívající a na druhé straně jsou to egoističtí, krátkozrací, empatii postrádající, reakcionářští, ne-li nacionalističtí a málo soucitu a milosrdenství předvádějící jedinci," vysvětluje exprezident s tím, že takto to prezentují média.

Tam, stejně jako v politice nebo akademickém světě, prý vládne nová „Svatá Trojice" – multikulturalismus, politická korektnost a evropeismus. „Je to spojeno s ničím neopodstatněnou vírou, že shora organizovaná, tedy nikoli spontánní a nikoli autentická unifikace Evropy prostřednictvím rychlého rušení historických evropských států je dobrem, které nás dovede ke šťastnějším zítřkům. Tyto názory je třeba rezolutně odmítnout," říká rázně ekonom.

Současná migrační vlna podle něj nevznikla náhodou, není prý ani spontánní. „Dnešní pochod do Evropy, nebo možná na Evropu, není individuální, není pomalý, není na blízko, není spontánní a určitě není výrazem čirého zoufalství migrujících. Dnešní migranti byli námi do Evropy pozváni – implicitně, ale bohužel i explicitně," tvrdí Klaus a dodává, že je také důsledkem sebevražedného chování Evropy. To je podle něj založeno na popírání tradičních evropských hodnot a norem chování, na probíhající de-demokratizaci Evropy a na současném post-demokraticky koncipovaném evropském integračním modelu.

„Za vznik této migrační vlny jsme proto zodpovědní my. Není přímým a bezprostředním důsledkem existence zničených nebo ve válce se nacházejících států Blízkého východu nebo severní Afriky. Lidé v těchto zemích představují pouhý migrační potenciál, což k masové migraci samo stačit nemůže. Ochota emigrovat, čili nabídka migrantů, potřebuje najít i poptávku po těchto migrantech, která se v tomto případě dostavila. Vytváří ji multikulturální politické elity Evropy, v čele s Německem. Dělají to záměrně. Jejich počínání nazývám explicitním pozváním," říká jasně exprezident.

Implicitním pozváním pak pro migranty je podle něj dlouhodobá evropská politika se svým sociálním a ekonomickým systémem, prosazujícím se modelem integrace, myšlenkami multikulturalismu i ideologie politické korektnosti. „Ještě ani zdaleka nekulminující migrační krize obsahuje všechny potřebné aspekty pohromy mířící na podstatu naší civilizace. Je to něco úplně jiného než staré známé evropské problémy typu dlouhodobé ekonomické stagnace, státních dluhů, relativního zaostávání za dalšími rychle rozvíjejícími se kontinenty, našeho stárnutí," myslí si bývalý česká prezident.

I ve Vídni připomněl svou myšlenku, podle které mají evropské elity skrytý plán týkající se migrace. „Chtějí vybudovat novou Evropu a k tomu jako stavební kámen potřebují nové Evropany. Potřebují masu lidí, která nemá žádné kořeny ve starých evropských zemích, potřebují jedince, kteří jsou tvární a kteří budou díky tomu schopni utopické projekty těchto evropských elit uskutečnit," tvrdí Klaus s tím, že jsou na to Evropané už dlouho připravováni, když jsou „regulováni, manipulováni a indoktrinováni v míře, jakou jsme znali z komunistické éry".

Dochází prý také k omezení názorové svobody. „Kdykoli vznikla v éře EU na našem kontinentu jakákoli krize, slyšíme to samé:potřebujeme více Evropy. Tato formulace je chybná dvakrát. Elity nám chtějí vnutit, že potřebujeme více EU, ale zakrývají to slovy, že potřebujeme více Evropy," vysvětloval na kongresu exprezident. I proto je podle něj nutné vrátit se k respektování státní suverenity evropských zemí. Brusel by se podle něj neměl tolik míchat do dění v jednotlivých státech.

„V Evropě potřebujeme více než jen dnes diskutované povrchní, nikoli do hloubky jdoucí dílčí změny a reformy. Potřebujeme radikální změnu našeho hospodářského a sociálního systému, modelu evropské integrace a hlavně našeho myšlení. Dnešní evropský společenský model (evropeismus) udržitelný není. Jeho změna je pro naši budoucnost absolutně nezbytná," dodal Klaus.

Témata: klaus, václav | EU

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky