Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brně se žije lépe než v Praze. Předběhlo i Paříž nebo Londýn

Brno
Brno
Foto: Pixabay

Městem s nejlepší kvalitou života je v Česku Brno. Vyplývá to z prestižního žebříčku na webu Numbeo.com. Za Brnem skončila i Praha a další světové metropole.

Brno se v žebříčku měst s nejlepší kvalitou života umístilo na krásném 46. místě z celkového počtu 143 zahrnutých měst. Druhým městem, které se do žebříčku dostalo, je Praha, ta ale skončila o dvanáct příček hůře, na 58. místě.

Pořadí se určuje na základě osmi kritérií, mezi které patří kupní síla, bezpečnost, zdravotní péče, index spotřebitelských cen, cena nemovitostí vzhledem k výši platů, doba strávená dojížděním, míra znečištění a klima.

Brnu pomohly k dobrému výsledku především nízké ceny potravin, služeb nebo třeba dopravy. A i když je v některých městech průměrný plat několikanásobně vyšší, Brňan si za ten svůj může pořídit srovnatelné množství věcí.

Pozadu zůstává Brno s cenami bytů. Ačkoli brněnské byty by pro obyvatele jiných měst mohly být doslova za hubičku, Brňan na něj vzhledem k nižšímu platu vydělává pořádně dlouho. Oproti tomu ale vyniká z hlediska bezpečnosti.

Není to ale jen Praha, které Brno dalo na frak. V samozvané moravské metropoli se podle statistiky žije lépe než třeba v Bratislavě, Bruselu, Paříži nebo Londýně. Předběhl ale i mimoevropské metropole jako například New York, Moskvu, Dubaj a spoustu dalších. Na kompletní žebříček se můžete podívat ZDE.

Témata:  města Brno

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy