Politolog Robejšek: Jsme ve válce, slova musíme vyměnit za činy

Jsme ve válce, slova musíme vyměnit za činy. Evropa se v první řadě musí postarat o své občany, myslí si politolog, ekonom a komentátor Petr Robejšek.

Petr Robejšek (Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons)
reklama

Že se podobný útok stane právě ve Francii, se podle Robejška dalo očekávat už jen proto, že tam mají teroristé optimální sociální prostředí, sympatizanti i obrovskou komunitu.

Po útocích podle něj přicházejí z vysokých postů dramatická vyjádření a silná slova. „Bohužel už chybí odpovídající silná reakce a činy. Já se musím ptát, jak se má chovat stát, který je ve válce, která je vedena asymetricky. Ve válce, která není vedena tak, že strany používají podobnou strategii a podobnou taktiku, podobné zbraně, ale která se odehrává ze zákulisí," uvedl Robejšek v rozhovoru pro Roklen24.

Na tuto podle něj asymetrickou válku je potřeba najít odpověď. A ta se podle něj mnohým nebude líbit. „Chceme-li v ní obstát, tak musíme používat podobně nestandardní a nehezké způsoby a nesmíme mít takové ohledy, jako doposud," mysli si politolog.

Pro odvolání německé kancléřky Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Francoise Hollandea podle něj není navzdory dění správná chvíle. „Faktem je, že oba politici jsou příkladem těch, kteří dosud neprováděli dostatečně rozhodnou politiku. Jejich demise by ale nevyřešila tolik, jako kdyby se Evropa konečně probudila a pochopila, že musí změnit svůj celkový přístup. Nestarat se již hlavně o všechny ostatní, nýbrž o to, co je důležité, zásadní pro Evropany. Musí chránit především svoje občany a stabilitu vlastní země a musí k tomu používat účinné a ne pouze 'správné' metody. To je hlavní funkce politické reprezentace, kterou však dosud neplní," vysvětluje politolog.

Útok v Paříži podle něj navíc znamená „faktický bankrot Schengenu". „Teroristické útoky v Paříži si vynucují výrazné zostření bezpečnostních opatření a tedy i jiný přístup k volnému pohybu lidí po Evropě," dodal v rozhovoru pro Roklen24 Robejšek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky