Andrej Babiš uvádí: 24 minut. To musíte vidět

Ministr financí Andrej Babiš se stal hvězdou nového pořadu 24 minut. V parodii na slavný seriál 24 hodin se šéf hnutí ANO pokusil ukázat, kolik účtenek lze za tento časový úsek získat v Chorvatsku, kde už nějakou dobu funguje elektronická evidence tržeb (EET), o jejíž zavedení Babiš usiluje i u nás.

Andrej Babiš
reklama

Elektronická evidence tržeb, kterou plánuje zavést Andrej Babiš, se inspirovala v Chorvatsku, kde obdobný systém už funguje. V praxi se jedná o to, že každá hotovostní tržba podnikatele bude v okamžiku zaplacení zaevidována prostřednictvím internetu v centrálním datovém uložišti Finanční správy, a jako potvrzení bude zaslán zpět unikátní kód, který podnikatel uvede na účtenku.

Evidovat se budou platby v hotovosti včetně prostředků představujících peníze, jako jsou žetony či kupony, ale i platby kartou či jiným elektronickým prostředkem a platby stravenkami nebo šeky. Zavedením elektronické evidence tržeb bude podle Finanční správy případné podvodné jednání podnikatele pro Finanční správu i zákazníka snadno rozpoznatelné.

EET ale podléhá ostré kritice opozice, která chce jejímu zavedení zabránit. Babiš proto vyrazil do chorvatských ulic a během 24 minut se pokusil posbírat co nejvíce účtenek. Sami se podívejte, jak to dopadlo:

Andrej Babiš v Chorvatsku sbírá účtenky!

BABIŠ U MOŘE. TO MUSÍTE VIDĚT! Tady není čas na komentáře, požadujte účtenku už teď!

Posted by ANO on 7. říjen 2015


Ani v Chorvatsku ale EET nemá na růžích ustláno. Tamní ministr financí Borise Lalovac na pražské konferenci k EET upozornil, že projekt vyvolal v zemi negativní kampaň a strach, že bude méně pracovních míst. Nakonec se podle něj ukázalo se, že projekt je úspěšný a že jej podporuje více než 92 procent občanů. Ministerstvo spravedlnosti a financí navíc administrativně uzavřelo podnikání 50 tísíc podnikatelů proto, že neodevzdávali žádné výkazy ani přiznání, tím ale podle něj nelze říct, že by EET připravila 50 tisíc podnikatelů o místo.

Podle chorvatského ministra se například v případě pohostinství zvýšil vykázaný roční příjem, přiznané příjmy se ale zvýšily ovšem i v ostatních oblastech. Výběr DPH ale zůstal podle dostupných údajů přibližně stejný.

Podle opozice je ale elektronická evidence tržeb zbytečná, drahá pro podnikatele i pro státní rozpočet a bude prý pro mnoho živnostníků likvidační. "Co však považuji za nejzávažnější výhradu je to, že je symptomem celkové změny společenské, politické atmosféry a hospodářského prostředí v naší zemi. Soukromníci a podnikatelé jsou a priori podezřelí, protože jsou zvyklí se postarat sami o sebe a jsou relativně nezávislí na přerozdělovacích mechanismech státu. Socialistická vláda proto vymýšlí, jak tuto skupinu dostat pod kontrolu," uvedl v nedávném rozhovoru pro EuroZprávy.cz šéf ODS Petr Fiala.

"Znám případy řady drobnějších obchodníků, kteří si nedávno pořídili drahou pokladnu třeba za dvacet tisíc. Teď se bojí, že ji budou muset kvůli elektronické evidenci vyhodit. 20 tisíc není pro živnostníka a jeho rodinu zanedbatelná částka. Ministr financí sice mluví o slevě na dani ve výši pěti tisíc, a to pouze pro fyzické osoby na nákup pokladny, za tuto částku ale nelze koupit ani tu nejlevnější pokladnu," dodal.

Ministerstva prý neuvádí vše

Velkým kritikem EET je také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Ten nedávno ve Sněmovně upozornil na dvě možnosti: "Buď že budeme věřit propagandě chorvatského a českého Ministerstva financí, anebo budeme věřit jediné nezávislé autoritě pro celou Evropskou unii, a to je Eurostat. Já doporučuji to druhé a dovolte, abych ocitoval několik ověřených a otevřených údajů z Eurostatu, které Eurostat certifikovaně vydal pro celou Evropskou unii. Tedy: v roce 2013, když se připojovali, začali připojovat v Chorvatsku k on roce 2014, když se staly pokladny povinné pro všechny, ubylo dalších 22 tisíc živností. Pan ministr financí proti tomu argumentuje, že tito živnostníci si zakládali právnické osoby - "eseróčka", tj. do určité míry pravda, nicméně těchto firem přibylo pouze 12 tisíc. To znamená, na 37 tisíc zaniknutých živností přibylo 12 tisíc "eseróček", což je stále desetitisíce zaniklých živností a zvýšení nezaměstnanosti. Přestože ekonomika rostla, tak nezaměstnanost se zvýšila během zavádění elektronických pokladen o jeden a půl bodu v Chorvatsku. Cituji data z Eurostatu."

Problematické je podle něj i tvrzení, že zavedení EET vedlo k vyššímu výběru DPH. "Podíváme-li se na inkaso daně z DPH, a opět se odkazuji na údaje Eurostatu, za ty dva roky došlo naopak k výpadku ve výši zhruba 2 miliard korun. Argument propagandy ministerstev financí České republiky i Chorvatska je, že došlo ke snížení DPH u hotelů a restaurací na 10 %. To je sice pravda, ovšem současně, a to už ministerstva neuvádějí, v Chorvatsku se snížením této snížené sazby pro hotely a restaurace se zvýšila základní sazba na ostatní zboží a služby z 23 na 25 %. To znamená, tam došlo legislativně k fiskálně neutrálnímu pohybu sazeb, kdy se snížila snížená sazba, ale zvýšila se zvýšená, celkový dopad měl být neutrální, mělo se vybrat víc peněz díky elektronické evidenci tržeb, ale ono se vybralo méně. Prostě někdo tady nemluví pravdu, buď chorvatské potažmo české Ministerstvo financí, protože přebírá jeho údaje a jeho propagandu - já naprosto chápu chorvatskou vládu, která když to zavedla, tak nemůže teď říkat, že se to nepovedlo - anebo nemluví pravdu Eurostat," dodal.

Já doporučuji věřit Eurostatu a z dat Eurostatu zjistíme, že prokazatelně došlo k úbytku živnostníků v řádu 10 tisíc a prokazatelně nedošlo k lepšímu výběru DPH vlivem on nějakému zvýšení DPH u živnostníků, pak dovolte, abych řekl, že jdeme s kanónem na vrabce, že i ty studie, které mluví o úniku DPH vzhledem ke krácení tržeb v maloobchodě, i tyto studie uznávají, že z celkového objemu daňových úniků tvoří krácení tržeb v maloobchodě 5 %. To znamená z toho celkového problému boje proti daňovým únikům jsou tržby v maloobchodě pětiprocentní problém," podotýká Kalousek.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky