Důchodci si tohle nezaslouží a známý herec Jiří Lábus promluvil

Většina seniorů a starých lidí dnes umírá v anonymním zdravotnickém prostředí. Kampaň Nejste na to sami upozorňuje, že 80 procent z nás si přeje umřít doma, podaří se to ale pouze pouze 20 procentům. Co si o tomto tématu myslí známý herec a komik Jiří Lábus a ředitel Hospice Dobrého Pastýře Jiří Krejčí?

Ilustrační fotografie
reklama

Kampaň Nejste na to sami se snaží poukázat na možnost hospiců jako míst, kde mohou lidé strávit poslední chvíle svého života. Ve spotu, v němž figuruje Jiří Lábus, humornou formou poukazuje na to, že dnes není nutné strávit poslední chvíle života sám a v anonymním prostředí.

Ředitel Hospice Dobrého Pastýře Krejčí hodnotí výše přoložený spot jako odpovídající a s černým humorem problém nemá. "Ukazuje se, že většina lidí má trauma spojené s odchodem blízkého člena rodiny," řekl Českému Rozhalasu s tím, že podle něj nejde ani tak o smrt jako takovou, ale o způsob. "Například o fakt, že rodina u toho nemohla být a že jejich babička umřela v anonymním prostředí," dodal.

Domnívá se, že se smrtí dnes stále nedokážeme zacházet, přitom právě hospic by mohl být řešením celého problému. "Nabízíme služby pacientům, u nichž byly vyčerpány možnosti léčby a zbývají jim poslední týdny nebo měsíce života," podotkl. Pacient podle něj nemusí zůstávat v cizím zařízení, ale může trávit poslední chvíle svého života doma tak, jako naši prarodiče před 50 nebo 60 lety.

Problém vidí zejména ve financování, neboť jeden den domácího hospice stojí 1 900 Kč, náklady na lůžkový hospic čítají 2 500 Kč. "Přitom akutní lůžko stojí 5 tisíc nebo spíš 10 tisíc za jeden ošetřovací den," řekl Rozhlasu s tím, že akutní lůžka jsou zahrnuta do systému veřejného zdravotního pojištění, služby hospiců ale jen částečně.

Herec Jiří Lábus, který ztvárnil titulní roli v krátkém videu, prozradil, jaké má s tímto tématem zkušenosti. "Můj dědeček si sedl na zídku, snědl guláš, vypil pivo a umřel. To je velmi milosrdná smrt, ale taková bohužel není vždy," přiznal.

I přesto vidí zlepšení v tom, že se dnes o umírání mluví častěji než dřív. "Je dobře, že to tak je. Takový je život. Člověk se narodí a ví, jak to dopadne," podotkl a dodal, že on by byl rád pohřben v kostýmu postavičky pro děti Jů.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky