Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská léková komise upozorňuje na tyto přípravky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky doporučil pozastavení registrací léčivých přípravků, které byly schváleny v Evropskou unií. Léky jsou dostupné v lékárnách a možná je máte i doma.

Pozastavení registrací léčivých přípravků doporučil výbor pro humánní léčivé přípravky Evropské agentury pro léčivé přípravky. Léky přitom schválila Evropská unie na základě klinických studií provedených společností GVK Biosciences.

"Těch osm léčivých přípravků, které uvádíme na našem webu, je v tuto chvílí v obchodní distribuci. Pacienti se ale nemusí obávat, můžou ty léčivé přípravky dál používat. Jedná se pouze o preventivní opatření ze strany těch držitelů rozhodnutí o registraci," uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Šustková.Toto doporučení vychází ze závěrů inspekce provedené francouzskou lékovou agenturou (ANSM), které zpochybnily věrohodnost předložených studií. Podle SÚKL neexistují žádné jednoznačné důkazy o možných rizicích či nedostatečné účinnosti, které by souvisely se zjištěnými pochybeními v provádění studií.

Podívejte se do tabulky, zda nemáte některý z těchto léků doma. (ZDE)

Témata:  zdravotnictví lékárny léky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy