Spravedlnost v Česku? Lidem se lže, jen výsměch, krádeže a podvody, zuří politik

O listopadu 1989 panují od počátku velké mýty a listopad 89 se stal symbolem něčeho, čím možná ani nebyl. Tvrdí to předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura s tím, že 17. listopad se stal symbolem přechodu k demokracii. Václav Havel tehdy občanům sliboval ekonomické reformy, které rozhodně nepřinesou inflaci a nezaměstnanost, ale naopak skutečné a větší sociální jistoty. Jaká je ale realita?

Tomio Okamura
reklama

Pokud chceme uctívat listopadový převrat, pak je podle Okamury nutné postavit se pravdě do očí a otevřeně pojmenovat to, co lidé od listopadu očekávali, a rozhlédnout se kolem sebe, jak se jejich očekávání naplnila. "Největší vzyvatelé symbolů listopadu se od skutečných myšlenek listopadu nejen vzdálili, ale mnozí přímo proti nim bojují. Tak jako minulý režim neměl mnoho společného s komunismem, tak dnes současný režim má daleko do skutečné demokracie a zasluhuje stejně radikální reformu," tvrdí politik.

"Veřejnost je obelhávaná, že v demokracii už žijeme. To je největší polistopadový mýtus.Demokracie je systém, v němž je nositelem veškeré moci lid. Držitelem moci v našem státě jsou však stranické elity několika málo vybraných stran. Zákony jsou nastaveny tak, aby omezily konkurenci nových nezávislých stran. Ať už jde o přístup k médiím, k penězům, o volební přepočty či omezující kvorum pro vstup do Sněmovny. Střídání několika stranických klik sebou nese korupci a zneužívání moci, protože tito vyvolení nejsou kontrolovatelní a jsou neodvolatelní," dodal předseda Úsvitu.

Největším nepřítelem demokracie jsou podle něj elity přisáté na dnešní moc a na veřejné peníze a to, čeho se naši politici nejvíce děsí, je právě demokracie a je výsměch občanům, když dnes slaví přechod k demokracii ti, kdo se demokracii desítky let brání.

Spravedlnost nadevše

Okamura podotýká, že nic není pro náš život podstatnější než spravedlnost. "V naší zemi selhává po desítky let spravedlnost, beztrestně se korumpuje, krade, podvádí. Lidé jsou okrádání nejen zločinci, ale dokonce justičními mafiány či "státem posvěcenými" exekutory. Demokracii nedělá to, že většina přehlasuje menšinu, ale to, že každý se dovolá svých práv," zuří Okamura a považuje to neuskutečnitelný sen.

Pokud se kdokoli z politiků chce dovolávat myšlenek listopadu 1989, pak by měl prý všem měl pomoci prosadit právo na spravedlnost, a to právo nepromlčitelné. "Ta nepromlčitelnost je důležitá - spravedlnost není nějaký formální proces podle zákona a v zákonných termínech. Spravedlnost je, pakliže se dočkám spravedlivého rozsudku, jestliže soud nehledí jen na zákon, ale na přirozené právo a zdravý rozum a lidskou spravedlnost, a to kdykoli, kdy se o nespravedlnosti dozví," varuje Okamura.

Dodává, že viníci největších polistopadových zlodějin jsou dodnes beztrestní, případně amnestovaní, a obyčejné občany státní nespravedlnost nemilosrdně drtí. "Podívejme se, kam jsme se po roce 1989 posunuli. Český exekuční systém, který funguje podle takzvaně demokratických zákonů, likviduje masově lidi. A možná žádný komunistický aparátčík by si netroufl rozkrást to, co naši kapitalističtí oligarchové. A Ti, kdo kdysi stáli fronty na banány, dnes stojí fronty na práci, protože jejich fabriku kdosi rozkradl za účasti státního aparátu a vrcholných pseudodemokratických politiků. To není země, v níž kvete právo a spravedlnost," uvádí v komentáři politik.

"To, že u nás diskuse o vadách našeho systému a nedemokracii nevznikla, neznamená, že nezačne. To, že se politici demokracii s osobní vymahatelnou odpovědností brání zuby nehty, a to zprava i zleva, neznamená, že v budoucnu demokracie nezvítězí. Nezbývá než vládnoucím stranickým elitám opakovat, že otázka nestojí zda skutečná přímá demokracie ano či ne - otázka je pouze, kdy k tomu naše politické elity donutíme," uzavírá Okamura.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky