Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Okrádali nás na víně: Tuto hrůzu objevila inspekce na pultech

Vína, ilustrační fotografie
Vína, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Vína naředěná vodou, ale i vína, která hrozny neviděla ani z rychlíku. I taková můžete někdy na pultech supermarketů najít. Inspekce odhalila tři závadné vzorky, které vám sice vytáhnou peníze z peněženek, ale kýženého zážitku z vína se nedočkáte.

Ošidit kvalitní víno se pokusili dva výrobci ze Slovenska a jeden z Čech. Podle portálu Potraviny na pranýři přidávali do vína látky, které se odrazily na vůni a především chuti vína. Místo očekávaného buketu by tak na milovníky vína čekal spíše odér plesnivějícího vinného střiku.

Z českých vín neobstálo ve zkoušce kvality bílé polosuché Chardonnay MZV, do kterého výrobce přidal 80% vody, což je při přípravě vína nezákonné. Nadlimitní byla také přítomnost ethanolu z přidaného cukru a kyseliny citronové. Ty sice při výrobě vína vznikají, ale jejich zvýšený výskyt je důsledkem nedovolených vinařských praktik. Víno tak bylo cítit po plísni a jeho chuť byla velmi nevýrazná.

Rulandské šedé ze Slovenska se snažil výrobce vylepšit umělým glycerolem. Glycerol vzniká jako vedlejší produkt při kvašení a je tak přirozenou součástí vína. Jeho přítomnost dodává vínu hladkost a plnost. Přidávat glycerol do vína uměle je ale zakázané.

Třetím nekvalitním vínem byla bílá polosladká Pálava víno bez CHOP, ve které bylo patrné broskvové aroma a následná chuť a vůně nebyla typická pro víno vyrobené z hroznů vinné révy. Podle inspektorů není možné takový nápoj označit za víno, protože není vyrobený výhradně z vinných hroznů nebo hroznového moštu.

Témata:  potraviny Potravinynapranyri víno

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy