Vína naředěná vodou, ale i vína, která hrozny neviděla ani z rychlíku. I taková můžete někdy na pultech supermarketů najít. Inspekce odhalila tři závadné vzorky, které vám sice vytáhnou peníze z peněženek, ale kýženého zážitku z vína se nedočkáte.
Ošidit kvalitní víno se pokusili dva výrobci ze Slovenska a jeden z Čech. Podle portálu Potraviny na pranýři přidávali do vína látky, které se odrazily na vůni a především chuti vína. Místo očekávaného buketu by tak na milovníky vína čekal spíše odér plesnivějícího vinného střiku.
Z českých vín neobstálo ve zkoušce kvality bílé polosuché Chardonnay MZV, do kterého výrobce přidal 80% vody, což je při přípravě vína nezákonné. Nadlimitní byla také přítomnost ethanolu z přidaného cukru a kyseliny citronové. Ty sice při výrobě vína vznikají, ale jejich zvýšený výskyt je důsledkem nedovolených vinařských praktik. Víno tak bylo cítit po plísni a jeho chuť byla velmi nevýrazná.
Rulandské šedé ze Slovenska se snažil výrobce vylepšit umělým glycerolem. Glycerol vzniká jako vedlejší produkt při kvašení a je tak přirozenou součástí vína. Jeho přítomnost dodává vínu hladkost a plnost. Přidávat glycerol do vína uměle je ale zakázané.
Třetím nekvalitním vínem byla bílá polosladká Pálava víno bez CHOP, ve které bylo patrné broskvové aroma a následná chuť a vůně nebyla typická pro víno vyrobené z hroznů vinné révy. Podle inspektorů není možné takový nápoj označit za víno, protože není vyrobený výhradně z vinných hroznů nebo hroznového moštu.
Témata: potraviny, Potravinynapranyri, víno
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22