Okrádali nás na víně: Tuto hrůzu objevila inspekce na pultech

Vína naředěná vodou, ale i vína, která hrozny neviděla ani z rychlíku. I taková můžete někdy na pultech supermarketů najít. Inspekce odhalila tři závadné vzorky, které vám sice vytáhnou peníze z peněženek, ale kýženého zážitku z vína se nedočkáte.

Vína, ilustrační fotografie
reklama

Ošidit kvalitní víno se pokusili dva výrobci ze Slovenska a jeden z Čech. Podle portálu Potraviny na pranýři přidávali do vína látky, které se odrazily na vůni a především chuti vína. Místo očekávaného buketu by tak na milovníky vína čekal spíše odér plesnivějícího vinného střiku.

Z českých vín neobstálo ve zkoušce kvality bílé polosuché Chardonnay MZV, do kterého výrobce přidal 80% vody, což je při přípravě vína nezákonné. Nadlimitní byla také přítomnost ethanolu z přidaného cukru a kyseliny citronové. Ty sice při výrobě vína vznikají, ale jejich zvýšený výskyt je důsledkem nedovolených vinařských praktik. Víno tak bylo cítit po plísni a jeho chuť byla velmi nevýrazná.

Rulandské šedé ze Slovenska se snažil výrobce vylepšit umělým glycerolem. Glycerol vzniká jako vedlejší produkt při kvašení a je tak přirozenou součástí vína. Jeho přítomnost dodává vínu hladkost a plnost. Přidávat glycerol do vína uměle je ale zakázané.

Třetím nekvalitním vínem byla bílá polosladká Pálava víno bez CHOP, ve které bylo patrné broskvové aroma a následná chuť a vůně nebyla typická pro víno vyrobené z hroznů vinné révy. Podle inspektorů není možné takový nápoj označit za víno, protože není vyrobený výhradně z vinných hroznů nebo hroznového moštu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky