Věříte "řečem" Andreje Babiše? Pak vás tohle možná překvapí

Leckdo by uvěřil, že zdraví českých bank roste nebo že Česká republika postupuje v celosvětovém žebříčku hospodárnosti státních výdajů. Podle analytika Erika Besta za to mohou zejména postoje dvou vysokých státních finančníků, ministra financí Andreje Babiše a guvernéra České národní banky Miroslava Singera. Jaká je ale skutečnost?

Andrej Babiš
reklama

Americký novinář a politický analytik žijící v České republice Erik Best pokládá jednoduchou otázku: "Věřili byste, kdyby vám někdo řekl, že zdraví českých bank za rok poskočilo z 33. místa ve světě na 24.?" Podle něj pravděpodobně ano, protože "Miroslav Singer nám vtlouká do hlav, že český bankovní systém je dobře kapitalizovaný a strukturálně bezpečný."

Věřili byste také, kdyby vám někdo řekl, že hospodárnost státních výdajů ČR se na světovém žebříčku za rok zlepšila z 53. na 7. místo? Podle Besta opět zřejmě ano, "pokud věříte řečím Andreje Babiše o tom, jak omezí plýtvání a korupci."

Čeští manažeři podobnému "halasu" podle analytika uvěřili a jelikož se zúčastnili průzkumu pro zprávu Světového ekonomického fóra o globální konkurenceschopnosti pro léta 2014-2015, pomohlo to České republice posunout se tento rok v indexu globální konkurenceschopnosti o devět míst až na 37. příčku.

Ještě před dvěma lety se Česká republika v Globálním indexu konkurenceschopnosti nacházela na 39. místě, pak ale přišel propad o sedm příček na 46. místo. Důvěra veřejnosti v politiky se v roce 2013 dokonce umístila na nízkém 146. místě ze 148 sledovaných zemí.

"V oblastech, které jsou snadno změřitelné, jako je vládní dluh, celkové zdanění nebo zakládání nových firem, se ČR moc nezměnila (až na výjimky). V kategoriích, kde jsou rozhodující dojmy, Češi povýšili," dodal Best na svém webu The Fleet Sheet.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky